O casa veche de 150 de ani, din centrul Galatiului, va fi salvata, cu bani europeni, din mana smecherilor ce o ruinau

O casa veche de 150 de ani, din centrul Galatiului, va fi salvata, cu bani europeni, din mana smecherilor ce o ruinau

Casa, monument istoric, a constituit obiectul mai multor actiuni initiate de Directia Judeteana pentru Cultura, sprijinita de Muzeul de Istorie "Paul Paltanea" Galati, Directia de Cultura reusind sa atraga atentia opiniei publice asupra imobilului cu frumoase rezonante istorice, prin lansari editoriale si organizarea de expozitii tematice, inclusiv prin invitarea, la Galati, a Ambasadorului Republicii Bulgaria in Romania, Excelenta Sa Aleksandar Filipov, care a venit la orasul de la Dunare in primavara acestui an.

acum 72 luni (2 Dec 2016)

Casa Geshov, imobil vechi de un secol si jumatate de ani si aflat pe strada Domneasca la nr. 58, este pe cale de a fi reabilitata cu fonduri europene, dupa ce decenii de-a randul a fost neglijata si transformata in o "fabrica de bani" pentru o serie de "baieti descurcareti" ce o subinchiriau la preturi mult mai mari decat le plateau ei catre Primarie.

Casa, monument istoric, a constituit obiectul mai multor actiuni initiate de Directia Judeteana pentru Cultura, sprijinita de Muzeul de Istorie "Paul Paltanea" Galati, Directia de Cultura reusind sa atraga atentia opiniei publice asupra imobilului cu frumoase rezonante istorice, prin lansari editoriale si organizarea de expozitii tematice, inclusiv prin invitarea, la Galati, a Ambasadorului Republicii Bulgaria in Romania, Excelenta Sa Aleksandar Filipov, care a venit la orasul de la Dunare in primavara acestui an. ISTORIA FAMILIEI GESHOV", editata sub egida revistei DANUBIUS si parte a proiectului cultural "Promovarea patrimoniului cultural imobil din Galati" si initiat, anul trecut, de Directia Judeteana pentru Cultura Galati. In cadrul proiectului, in 2015, au fost organizate un simpozion si expozitia foto-documentara "Legaturile familiei Guechoff (Geshov) cu Galatiul", evenimente ale Muzeului de Istorie "Paul Paltanea" Galati. 58, aflata in vecinatatea actualului sediu al Prefecturii Galati (si care in prezent se afla intr-o stare deplorabila, dupa ce, de la Revolutie incoace, a tot fost folosita (mai ales la subinchiriere pentru profit) de diversi chiriasi ai Primariei - de la sindicate pana la asociatii de pensionari, veterani sau revolutionari), a apartinut fiului primului ministru al Bulgariei de la inceputul secolului al XX-lea, fiind inchiriata, in perioada 1880-1906, Prefecturii judetului Covurlui. Cladirea a apartinut fratilor Gheorghiev, negustori bulgari care aveau numeroase afaceri in Regatul Romaniei si in Galati, frati care au lasat averea mostenire familie Geshov", a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro