O biserica-unicat din secolul XIV, vandalizata. Cladirea risca sa dispara daca nu va fi reabilitata

O biserica-unicat din secolul XIV, vandalizata. Cladirea risca sa dispara daca nu va fi reabilitata

Cunoscuta drept paraclisul primei Curti Domnesti de la Arges, dar si sub denumirea de "Biserica Sfantul Nicolae cel Mic", nume dat pentru a evita confuzia cu alt lacas - Sfantul Nicolae Domnesc (Biserica Domneasca), aflat in imediata sa vecinatate, de care, pe vremuri, se lega printr-un tunel secret, Biserica San Nicoara, sau ceea ce a mai ramas din ea, pastreaza in morfologia denumirii sale, chiar forma arhaica a cuvintelor "Sfantul" (San) si "Nicolae" (Nicoara). Sapaturile arheologice intreprinse in zona acum cativa ani au scos la iveala resturi de ceramica smaltuita, bucati de cahle, olane pentru acoperis, fragmente de fresca, vase de sticla, monede de argint si arama si bijuterii de argint din secolul XIV-XV.

acum 41 luni (10 May 2018)

Recent, monumentul a revenit in proprietatea Primariei Curtea de Arges, dupa ce pana in 2017 a fost administrat de Arhiepiscopia Argesului si Muscelului.

Cristian Cocea, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Arges, ne-a declarat: "Pentru a proteja ruinele de la San Nicoara, este necesar ca Primaria Curtea de Arges sa puna un paznic acolo.

Biserica a fost catolica la origini

Dupa cum spune Constantin Panturescu, primarul orasului Curtea de Arges, "este un gard la acele ruine. Politia Curtea de Arges a deschis un dosar legat de vandalizarea monumentului, inca nu au fost identificati autorii. "

Ruinele Bisericii San Nicoara, aflate in parcul cu acelasi nume din Curtea de Arges, pastreaza tainele unei lacas din secolele XIII-XIV, care s-a vrut catolic, dar care s-a ales cu o arhitectura ortodoxa.

Cunoscuta drept paraclisul primei Curti Domnesti de la Arges, dar si sub denumirea de "Biserica Sfantul Nicolae cel Mic", nume dat pentru a evita confuzia cu alt lacas - Sfantul Nicolae Domnesc (Biserica Domneasca), aflat in imediata sa vecinatate, de care, pe vremuri, se lega printr-un tunel secret, Biserica San Nicoara, sau ceea ce a mai ramas din ea, pastreaza in morfologia denumirii sale, chiar forma arhaica a cuvintelor "Sfantul" (San) si "Nicolae" (Nicoara). Potrivit celei mai cunoscute legende legate de sfantul lacas, biserica ar fi fost insa ridicata din porunca Doamnei Clara, mama vitrega a voievodului Vlaicu-Voda (Vladislav Vlaicu).

"Legenda spune ca a fost biserica romano-catolica si a slujit ca lacas de cult pentru doamna Clara Dobokay. Reintors victorios de pe campul de lupta, Vlaicu s-a maniat foarte tare la auzul politicii duse de mama sa (vitrega) si a dat ordin sa se traga cu tunul cu ghiulele de piatra in biserica. Fiind vara si foarte cald, atunci cand Doamna Clara a ajuns la Domnesti si boii au... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro