O aspirina pe zi poate prelungi viata. Ultimul studiu poate reaprinde controversele despre efectele acesteia

O aspirina pe zi poate prelungi viata. Ultimul studiu poate reaprinde controversele despre efectele acesteia

Potrivit aceleiasi surse, persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 59 de ani care au un risc crescut de boli cardiovasculare pot reduce riscul de infarct miocardic, vascular si de cancer de colon luand o aspirina pe zi. In 2015, un studiu publicat in Analele de Medicina Interna din America arata ca persoanele care iau doze mici de aspirina in fiecare zi au un risc mai scazut de a dezvolta cancer de colon.

acum 77 luni (15 Jul 2016)

US Preventive Services Task Force (for creat in 1984, care reuneste un grup de medici-experti in medicina preventiva proveniti din toate specialitatile medicale - boli interne, medicina familiei, pediatrie, stiinte comportamentale, ginecologie, obstetrica, ingrijiri medicale) a publicat, recent, o recomandare potrivit careia o pastila de acid acetilsalicilic pe zi poate preveni bolile cardiovasculare si cancerul de colon. Potrivit aceleiasi surse, persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 59 de ani care au un risc crescut de boli cardiovasculare pot reduce riscul de infarct miocardic, vascular si de cancer de colon luand o aspirina pe zi. Ce categorii de varsta sunt vizate

Cele cu varste intre 60 si 69 de ani pot avea si acestea aceleasi beneficii, insa trebuie discutat mai intai cu medicul curant. Totodata, se mai spune in recomandare, nu sunt destule dovezi care sa arate beneficiile sau riscurile aspirinei folosite de persoanele sub 50 de ani sau peste 69 de ani. Este pentru prima oara cand asociatia americana face astfel de recomandari pe grupe de varsta.

"De la ultima noastra recomandare din 2009 stiinta a progresat, astfel ca suntem acum in situatia de a face o recomandare mai buna", a declarat dr.

Acesta a adaugat ca in 2009 existau suspiciuni ca barbatii si femeile sunt diferiti sub aspectul beneficiilor aduse de aspirina, insa acum aceste suspiciuni au fost eliminate.

Persoanele care au un risc crescut de sangerari gastrointestinale, ulcere sau aste afectiuni precum astmul nu intra in categoria celor carora aspirina le face bine. In 2015, un studiu publicat in Analele de Medicina Interna din America arata ca persoanele care iau doze mici de aspirina in fiecare zi au un risc mai scazut de a dezvolta cancer de colon.

Insa, un alt studiu din acelasi an publicat in Revista americana de cardiologie gasea ca persoanele care iau preventiv aspirina isi cresc riscul de a avea serioase probleme de san... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro