O asistenta, tap ispasitor in cazul pacientei transfuzate cu alt sange. Paveliu: "Amenda, o gluma proasta"
Autoritatile aplica primele sanctiuni in cazul pacientei de 39 de ani care a intrat in coma dupa ce i-a fost facuta o transfuzie gresita la Spitalul CF2. "Atunci cand a aparut cazul de la Spitalul de Arsi, unde functiona, de asemenea, un compartiment de transfuzii neautorizat, ministerul avea obligatia sa dispuna un control tematic pentru a se stabili daca mai sunt astfel de situatii in spitale. MS: Nu au fost respectate procedurile medicale Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu, situatia ivita la spitalul CF2 din Capitala cand o pacienta a primit o tranfuzie cu o grupa de sange gresita este consecinta faptului ca procedurile medicale in materie nu au fost respectate, asa cum nu au fost respectate nici la Spitalul de Arsi. Apoi, asistenta de la punctul de transfuzie este obligata sa preleveaze un esantion de sange si sa stabileasca grupa, medicul fiind acela care verifica corectitudinea muncii asistentei.
Autoritatile aplica primele sanctiuni in cazul pacientei de 39 de ani care a intrat in coma dupa ce i-a fost facuta o transfuzie gresita la Spitalul CF2. Asistenta medicala care ar fi incurcat eprubetele de sange a primit o amenda echivalenta cu 60% din salariul pe o luna, adica 700 de lei.
Audiata la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bucuresti, asistenta a sustinut ca medicul anestezist are si el partea lui de vina.
Anterior, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii precizase ca vina pentru transfuzia gresita ar putea fi "impartita". "Nu pot sa spun ca e vorba de o singura persoana, s-ar putea ca vina sa fie impartita, e posibil sa se aplice mai multe sanctiuni", a spus, marti, Laurentiu Colintineanu.
Inspectorii sanitari ai DSP Bucuresti au luat, marti, la puricat registrele din Unitatea de transfuzie a Spitalului CF 2 , unde trebuiau inregistrate, potrivit legii, transfuziile, distribuirea pungilor cu sange sau produse sanguine. Tot marti, la spital au fost si procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1. Adevaratii vinovati ar fi cei din conducerea spitalului, care au permis functionarea ilegala a unitatii de transfuzii, dar si inspectorii DSP, care aveau atributii de control si nu si le-ar fi exercitat.
"Ancheta nu trebuie sa se opreasca la asistenta sau la spital, ci trebuie sa ajunga pana la nivelul DSP. O sanctiune administrativa o dai cu rol de corectie, dar in cazul de fata ce sa mai corectezi?
In plus, afirma specialistul, Ministerul Sanatatii ar fi trebuit sa aplice sanctiunile, nu Directia de Sanatate Publica. "DSP nu avea competenta de a se pronunta in acest caz, pentru ca este parte. DSP avea obligatia sa controleze si sa reactioneze la faptul ca sectia de transfuzii a spitalului nu avea toate aprobarile. Ministerul Sanatatii ar fi trebuit sa aplice sanctiuni sau sa delege alti inspectori care nu sunt legati de DSP Bucur... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro