O afacere de 100.000 de euro pe zi, cu multe nereguli. Sapte companii au fost sanctionate cu 22 milioane de lei pentru practici neconcurentiale

Constanta, a luat decizia ca incheie contracte de prestari servicii cu trei firme de pilotaj, Canal Sea Services, Black Sea Pilots si Maritime Pilot, si o singura societate de remorcaj, Logistic Remo Services, companie infiintata in acest scop de trei operatori. Din totalul de amenzi aplicate anul trecut de Consiliul Concurentei, de 68,4 milioane de lei, o treime, 22,3 milioane de lei, revine acestui caz. Am luat legatura cu firmele de pilotaj si remorcaj, le-am rugat sa ia act de masurile solicitate de Consiliul Concurentei, vom lua si noi act ca sa nu mai fim pusi in situatii de acest fel."

acum 64 luni (6 Feb 2017)

Amenzile aplicate in Portul Constanta -reprezinta o treime din totalul amenzilor aplicate de Consiliul Concurentei anul trecut. Pana pe 31 iulie 2012, serviciile acestea erau asigurate prin contracte incheiate direct intre societati de agenturare si intreprinderile care prestau astfel de servicii. Constanta, a luat decizia ca incheie contracte de prestari servicii cu trei firme de pilotaj, Canal Sea Services, Black Sea Pilots si Maritime Pilot, si o singura societate de remorcaj, Logistic Remo Services, companie infiintata in acest scop de trei operatori. "Numarul minim de remorchere stabilit de catre CNAPM este mai mare decat numarul minim impus prin lege", spune Consiliul Concurentei.

Au incalcat principiul fundamental al -concurentei

CNAPM a impus un program de desfasurare a activitatii pentru aceste firme, dar a impus si practicarea unor tarife, toate acestea "incalcand principiul fundamental de concurenta conform caruia structura pietei, a preturilor si a tarifelor practicate in cadrul acesteia se va determina liber, pe baza raporturilor dintre cerere si oferta".

Erau nemultumiti si operatorii portuari, pusi in situatia de a colabora numai cu anumite firme, numai una in cazul remorcajului, la anumite tarife. Dupa o ancheta laborioasa, institutia a finalizat un raport de 134 de pagini si a aplicat amenzi-record, in 2016, pentru intelegeri si abuz de pozitie dominanta. Din totalul de amenzi aplicate anul trecut de Consiliul Concurentei, de 68,4 milioane de lei, o treime, 22,3 milioane de lei, revine acestui caz.

Cei sapte amendati

Consiliul Concurentei a conchis, in urma anchetei, ca "cei trei operatori s-au inteles sa excluda orice forma de concurenta atat din partea altor companii, cat si intre ei.

Aceasta practica a condus la cresterea tarifelor pentru serviciile de pilotaj, aspect mentionat, de altfel si de raportul privind Impactul reglementarilor in vigoare asupra mediului concuren-tial, realizat de OECD... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro