O adolescenta britanica a convins un judecator, inainte de a muri, ca are dreptul de a fi crioconservata

O adolescenta britanica a convins un judecator, inainte de a muri, ca are dreptul de a fi crioconservata

Judecatorul britanic a precizat insa ca personalul medical de la clinica din Statele Unite unde trupul adolescentei va fi conservat s-a declarat ingrijorat de modul in care gestionat voluntarii britanici, in urma decesului legal, procesul de preparare pentru crioconservare, notand ca legislatorii britanici ar trebui sa reglementeze pe viitor modul in care procedura va fi aplicata.

acum 45 luni (18 Nov 2016)

Decizia a venit in contextul in care parintii fetei, care sunt divortati, au ajuns sa dispute in instanta soarta trupului ei dupa deces - in ciuda faptului ca tanara si-a exprimat dorinta de a apela la controversata metoda. Crioconservarea presupune mutarea trupului dupa constatarea decesului legal intr-un mediu artificial care produce temperaturi scazute, pentru ca acesta sa fie prezervat cu un grad de deteriorare cat mai scazut al celulelor, in speranta ca avansul tehnologiei si al medicinei in viitor va face posibila resuscitarea persoanelor care opteaza pentru acest tip de conservare. Cred ca procedura imi ofera sanse pe viitor de a fi resuscitata si vindecata - chiar si daca se va intampla peste sute de ani.

Tatal ei s-a opus insa procedurii, argumentand ca "pana si in cazul in care va fi resuscitata peste sute de ani, va fi o adolescenta de 14 ani singura in Statele Unite, fara familie, cunostinte si poate chiar memorie". Fata a murit in luna octombrie si a fost apoi transportata in Statele Unite, in urma unor aranjamente facute de un grup de voluntari pro-crioconservare din Marea Britanie. Cazul a fost desecretizat la mai bine de o luna in urma ordinului impus de judecator, care a considerat ca procesul ar putea atrage foarte multa atentie si ar pune o presiune nejustificata pe adolescenta in ultimele ei saptamani de viata. "Este un exemplu despre cum stiinta poate ridica mereu intrebari noi in domeniul dreptului" a declarat judecatorul britanic care a adaugat ca este primul caz de acest fel din Regatul Unit si probabil din lume.

Jackson a zis ca a fost criticat pentru ca ar putea crea un precedent pentru tinerii care sufera de boli terminale, care ar putea vedea crioconservarea ca o ultima solutie, desi optiunea este destul de scumpa si nu exista deocamdata argumente care sa demonstreze viabilitatea teoriei. Judecatorul britanic a precizat insa ca personalul medical de la clinica din Statele Unite unde trupul adolescentei va fi conservat s-a de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro