NYT: Opozantii rusi, tratati cu otravuri

NYT: Opozantii rusi, tratati cu otravuri

Kara-Murza junior a stat in coma timp de o saptamana, perioada in care medicii au fost pusi in dificultate de simptomele sale. Serghei Magnitki, un fost angajat la Hermitage Capital Management, a deranjat Kremlinul acum zece ani, cand a dezvaluit o schema ampla de evaziunea fiscala prin care mai multi oficiali rusi si-au insusit 230 de milioane de dolari. A murit in detentie in noiembrie 2009, la varsta de 37 de ani, dupa ce nu a primit ingrijirile medicale de care avea nevoie. Barbatul a fugit din Rusia in Ucraina, unde a decedat la varsta de 43 de ani de insuficienta hepatica. Printre cei care au fugit recent din Rusia este si Grigori Rodcenkov, un avertizor de integritate care a dezvaluit sistemul de dopaj din sportul rus. De asemenea, in aceasta luna, avertizoarea de integritate Iulia Stepanova, o atleta care se ascunde cu sotul ei in Statele Unite, a fost nevoita sa se mute de teama ca hackeri au aflat unde locuia.

acum 87 luni (22 Aug 2016)

Vladimir V. Insa, la o luna de la aceasta pledoarie, cand se afla deja la Moscova, barbatul a inceput sa transpire abundent si in scurt timp a lesinat. Ma simteam bine, dar, 20 de minute mai tarziu, inima imi batea deja foarte tare.

Kara-Murza junior a stat in coma timp de o saptamana, perioada in care medicii au fost pusi in dificultate de simptomele sale. Medicii au concluzionat ca a fost otravit, desi nu au gasit in organismul sau vreo urma de substanta chimica toxica. Kara-Murza (primul din imagine) reusit sa ramana in viata, insa alti opozanti ai Kremlinului nu au fost la fel de norocosi.

FOTO AFP Despre traditia asasinatelor politice in Rusia

Folosite pe larg in perioada sovietica, asasinatele politice joaca, din nou, un rol important in politica externa a Kremlinului, mentioneaza NYT.

Vladimir Putin si-a exprimat clar dorinta de a readuce Rusia in prim-planul scenei mondiale. Pe masura ce intensifica eforturile in acest sens, nu uita de cei care-i contestau metodele. Astfel, jurnalisti, avocati, politicieni de opozitie, activisti si aparatori ai drepturilor omului au fost incarcerati, denigrati in presa de stat sau chiar ucisi, otrava fiind arma cea mai folosita.

De fapt, exista o traditie in acest sens in Rusia, care dateaza de cinci secole. De asemenea, otrava a fost arma preferata a serviciilor secrete sovietice. Potrivit unor experti, puterea rusa dispune de un adevarat arsenal de otravuri letale, greu de depistat. Dar li se intampla prea multe lucruri unor oameni importanti", subliniaza William Browder, un cofondator al fondului de investitii Hermitage Capital Management devenit persona non grata in Rusia in urma afacerii Magnitki.

In 1995, un bancher rus, Ivan Kivelidi, a murit dupa ce a intrat in contact cu cadmiu, o substanta letala la atingere.

Aleksandr Litvinenko, pe patul de moarte FOTO ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro