NY Times: SUA, Rusia si China ar putea declansa un nou Razboi Rece

Marile puteri - Statele Unite, Rusia și China - se află intr-o cursă de a crea o nouă generație de arme nucleare mai mici și mai precise, pe care le-ar putea folosi pentru a declanșa un nou Război Rece, avertizează autorii unui articol publicat, sambătă, in New York Times, informează Mediafax. Ca parte a procesului de modernizare, Statele Unite planifică, de asemenea, "crearea de cinci clase de arme nucleare imbunătăţite şi la vehiculele de livrare asociate care schimbă direcţia arsenalului american in cea a creării de arme mai mici, indetectabile şi precise."

acum 65 luni (18 Apr 2016)

Marile puteri - Statele Unite, Rusia și China - se află intr-o cursă de a crea o nouă generație de arme nucleare mai mici și mai precise, pe care le-ar putea folosi pentru a declanșa un nou Război Rece, avertizează autorii unui articol publicat, sambătă, in New York Times, informează Mediafax. "Acesta este, in mare măsură, o veche dinamică de joc, dar intr-o formă nouă, care prezintă un stat rus in declin economic, un stat chinez in creştere şi un parcurs nesigur pentru Statele Unite", mai spun ei.

Pe de o parte, oficialii americani il invinovățesc pe președintele rus, Vladimir Putin, "declarand că intransigenţa lui a impiedicat eforturile de a crea un tratat privind controlul armamentului in 2010 şi le-a făcut pe celelalte două mari puteri să bată in retragere". Pe de altă parte, chinezii sunt acuzați că "sunt in căutarea unui avantaj tehnologic pentru a menţine Statele Unite la distanţă", in timp ce alții "dau vina pe Statele Unitele pentru depăşirea vitezei in competiţia inarmării prin modernizarea nucleară care, in numele imbunătăţirii nivelului de securitate şi a fiabilităţii, riscă să intensifice şi mai mult tensiunile cu celelalte două puteri nucleare."

La finalul Summitului pentru Securitate Nucleară din Washington, care a avut loc la inceputul lunii aprilie, Obama a avertizat cu privire la potenţialul Statelor Unite de "creare de noi sisteme, cu un grad mai mare de mortalitate şi mai eficiente, care să conducă la o escaladare nouă a cursei inarmărilor".

Moscova adaugă arsenalului de rachete şi focoase nucleare miniaturizate, iar experţii şi-au exprimat ingrijorările in privinţa unei posibile interdicţii de testare la nivel mondial din partea Rusiei pe măsură ce dezvoltă noi arme. "Zboară in spaţiu, avand o rază lungă de acţiune, dar apoi face manevre prin atmosferă, fiind capabilă de răsucire şi abatere in carenă la mai mult de o milă pe secundă." Ei... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro