Nu suntem cetateni second-hand

Problema pe care vreau sa o ridic este legata, dincolo de adevarul sau neadevarul despre acest incident din sportul alb - un sport al elegantei si civilizatiei -, de perceptia pe care o (mai) au occidentalii despre noi si despre faptul ca si noi acceptam de multe ori sa fim tratati necorespunzator. Am scris, si nu numai eu, despre exodul medicilor si al personalului medical, despre nepotism si interese in scolile medicale, despre politizarea sistemului de sanatate si abuzurile care decurg de aici.

acum 98 luni (18 Apr 2016)

Un incident care a provocat extrem de multe reactii, dar a carui autenticitate nu a fost dovedita. Sa ne reamintim: la turneul de tenis de la Charleston, jucatoarea noastra, Irina Begu, a invins-o, dupa un meci aprig, pe jucatoarea franceza Caroline Garcia. Scandalul a durat putin, oficialii tenisului au facut o ancheta, jurnalistii seriosi au facut si ei anchete si au stabilit ca jucatoarea franceza nu a jignit pe nimeni, iar totul ar fi fost o inventie a unui internaut.

Problema pe care vreau sa o ridic este legata, dincolo de adevarul sau neadevarul despre acest incident din sportul alb - un sport al elegantei si civilizatiei -, de perceptia pe care o (mai) au occidentalii despre noi si despre faptul ca si noi acceptam de multe ori sa fim tratati necorespunzator.

Incidente de acest fel au fost nenumarate, unele chiar la emisiuni de televiziune pe posturile din strainatate. Eram pe un aeroport international din Europa Occidentala (nu ii voi da numele), intr-un grup mare de cercetatori, profesori, medici neurochirurgi din mai multe tari ale lumii. Urma sa ne imbarcam impreuna in avion pentru a participa la un congres international de neurochirurgie. Desigur, am fost lasat sa imi continui calatoria, dar de atunci, si sunt destui ani, nu am mai apelat la serviciile acelei linii aeriene niciodata.

Problema acestei perceptii nu pleaca insa de la noi, oamenii obisnuiti, ci de la imaginea de ansamblu a tarii noastre. Sigur, exista infractionalitate, iar o data cu deschiderea granitelor si plecarea la munca a milioane de romani au plecat in Occident si oameni de o calitate indoielnica. Dar puscariile din Italia, Germania sau Spania nu sunt pline de romani, ci de... Pe de-o parte, DNA deschide dosar dupa dosar, pe de alta parte, tribunalele ii condamna pe vinovatii din casta puterii unul dupa altul. Suntem in urma la toate capitolele, de la autostrazi la cai ferate, de la educatie la sanatate. Am scris despre nesfarsitele si neinceputele reforme... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro