Nu repetati greseala din '90! Nu alegeti Ponta!

Ce va spune despre Romania si romani eventuala alegere a lui Ponta in functia de presedinte si (re)validarea democratica a PSD, expresia manifesta a cancerului coruptiei care macina tara din interior de 25 de ani? O analiza a evolutiei statelor din Est (Europa plus fostele republici sovietice) in sfertul de veac care s-a scurs de la prabusirea comunismului, publicata de revista Foreign Affairs, enumera progresele fara precedent in materie de prosperitate, nivel de trai si reforme realizate de acestea si conchide fara echivoc: "Tranzitia postcomunista nu reveleaza inadecvarea capitalismului liberal si disfunctiile democratiei. Diferenta fundamentala dintre PSD si ceilalti nu este ca celelalte partide ar fi curate si nu ar avea coruptii lor, ci ca, daca acestia au comis acte de coruptie, au facut-o in interiorul sistemului creat de Ion Iliescu si PSD, parintii tranzitiei graduale la capitalism si ai jafului sistematizat prin contracte cu statul pe baze clientelare.

acum 75 luni (23 Oct 2014)

Ce va spune despre Romania si romani eventuala alegere a lui Ponta in functia de presedinte si (re)validarea democratica a PSD, expresia manifesta a cancerului coruptiei care macina tara din interior de 25 de ani?

O analiza a evolutiei statelor din Est (Europa plus fostele republici sovietice) in sfertul de veac care s-a scurs de la prabusirea comunismului, publicata de revista Foreign Affairs, enumera progresele fara precedent in materie de prosperitate, nivel de trai si reforme realizate de acestea si conchide fara echivoc: "Tranzitia postcomunista nu reveleaza inadecvarea capitalismului liberal si disfunctiile democratiei. Pentru o regiune care, asa cum avertiza fostul ministru de Externe ceh, Karel Schwarzenberg, da dovada ca a obosit de 25 de ani de democratie este o concluzie reconfortanta, menita sa reaminteasca esenta revolutiilor din 1989.

Studiul mai constata insa ca fostele state comuniste au evoluat in mod diferit si ca acest lucru se datoreaza, pe langa circumstantele locale, si altor doi factori generali: ritmul adoptarii reformelor si influenta culturala, economica si institutionala a vecinilor ne-comunisti. Cei doi autori resping cu date statistice afirmatiile unora precum Joseph Stiglitz ca tranzitia graduala la economia de piata si institutii armonizate cu Vestul a fost mai putin dureroasa si a asigurat stabilitate si crestere durabila pe termen lung. Pana in ziua de azi, tarile care au facut reforme radicale repede ("iepurii"), precum Polonia si Estonia, sunt campioanele regiunii, in vreme ce celelalte se afla in mod constant la coada. In 1990, aproape 90% din populatie a ales FSN si formatiuni-satelit ale FSN si 80% l-au ales pe Ion Iliescu, iar aceasta alegere a fost una dezastruoasa pentru Romania, dat fiind ca a prelungit agonia tranzitiei si, prin instaurarea unui sistem urias de coruptie, a secatuit resursele care ar fi putut fi folosite pentru refacerea tarii din ruina comunista. Dosarele retrocedarilor frauduloase de tere... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro