Nu pleca de acasa si mananca fructe proaspete. Traditii si obiceiuri de Sf.Ilie

Romanii isi amintesc, de Mosii de Sf.Ilie, in special de sufletele copiilor morti, iar femeile scutura merii si dau fructele de pomana, considerandu-se ca astfel se inveselesc mortii. Un alt obicei de altadata era culesul in dimineata de Sf.Ilie de plante de leac, mai ales busuioc, dar si de ierburi pentru vraji si farmece.

acum 74 luni (20 Jul 2016)

Ilie, care se sarbatoreste in fiecare an la 20 iulie, este unul dintre cei mai importanti prooroci din Vechiul Testament, fiind considerat de crestini o divinitate despre care se crede ca provoaca tunete, traznete, ploi torentiale si incendii, leaga si dezleaga ploile, hotaraste unde si cand sa bata grindina.

De-a lungul timpului, romanii au avut tot felul de traditii legate de aceasta sarbatoare, iar unele se mai pastreaza si astazi.

Pentru a nu starni mania sfantului, pe 20 iulie nu se lucreaza si nu se porneste la drum.

Potrivit obiceiului, daca vrei sa fii sanatos tot anul trebuie sa mananci de Sf.Ilie fructe proaspete, dar nu mere de vara. Credinciosii spun ca cei care nu respecta traditie, risca sa fie loviti de traznete, iar pe lumea cealalta vor avea parte numai de mere. Romanii isi amintesc, de Mosii de Sf.Ilie, in special de sufletele copiilor morti, iar femeile scutura merii si dau fructele de pomana, considerandu-se ca astfel se inveselesc mortii.

In trecut, in ajunul acestei zile, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semanate cu canepa, se dezbracau si, goale, se tavaleau prin cultura. In noaptea urmatoare, daca visau canepa verde insemna ca se vor marita cu flacai tineri si frumosi iar daca visau canepa uscata se zicea ca se vor marita cu oameni batrani.

Un alt obicei de altadata era culesul in dimineata de Sf.Ilie de plante de leac, mai ales busuioc, dar si de ierburi pentru vraji si farmece.

In multe sate, acum se recolteaza mierea de albine, iar operatiunea trebuie facuta numai de catre barbati imbracati in haine de sarbatoare.

Tot acum, ciobanilor le este permis sa coboare in sate, pentru prima oara de la urcarea oilor la stanile din munti.

Traditia spune ca daca ploua astazi, precipitatiile vor continua 20 de zile, iar daca tuna, alunele vor fi seci, iar fructele din livezi vor fi pline de viermi.

Sf.Ilie este si ocrotitorul aviatiei si al fortelor aeriene romane, pe... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro