"Nu orice vanzator de inghetata poate deveni politician". Diferenta dintre politicianul interbelic si cel contemporan

Perioada interbelica este perceputa astazi ca o varsta de aur a politicii romanesti, cu oameni politici consacrati profesional, care se bucurau de un prestigiu moral si social nepatat, care au intrat in politica avand deja averea facuta si erau tratati de la egal la egal in marile cancelarii ale Europei. Din punct de vedere al modelului omului politic, aceasta lume a politicienilor Vechiului Regat cu o experienta in plus, cu un exercitiu politic parlamentar mai bogat vine dinspre alcatuiri politice - Partidul Conservator, Partidul Liberal, Partidul Poporului, care erau structurate pe ideea de partid ca si adunare de barbati de incredere care doresc puterea. O deosebire intre oamenii politicieni de atunci si cei de azi este ca ei au avut o anumita validare, de prestigiu, de comunicare, de ascultare a comunitatii, de pregatire profesionala, fie ca erau juristi, profesori, economisti, oameni din administratie, acestia au avut un dosar de formare bine pus la punct in comparatie cu oamenii politici de astazi, care sunt recrutati din diverse medii si sunt, in mare parte, nepregatiti. Cei mai reprezentativi politicieni din perioada interbelica spre deosebire de cei de azi au avut raporturi mai stanse cu comunitatile din care proveneau, proiectele sociale faceau parte din actiunea si gandirea lor politica cotidiana pentru ca prestigiul omului politic intebelic era dublat si de un anumit orgoliu, de o anumita mandrie de a face ceva, de a ramane ceva in urma lor, aveau un sentiment acut al istoriei si al memoriei.

acum 88 luni (8 Dec 2016)

Perioada interbelica este perceputa astazi ca o varsta de aur a politicii romanesti, cu oameni politici consacrati profesional, care se bucurau de un prestigiu moral si social nepatat, care au intrat in politica avand deja averea facuta si erau tratati de la egal la egal in marile cancelarii ale Europei. Cat adevar si cat mit exista in aceasta perspectiva am aflat de la istoricul Doru Radosav, directorul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca.

Care sunt marile structuri de organizare ale oamenilor politici intebelici?

In perioada interbelica au existat doua grupari de politicieni: politicieni care vin din Vechiul Regat, apartinatori ai Partidului Liberal, Pardidul Conservator sau partidului lui Averescu, Partidul Poporului si gruparea care a venit din spatiul transilvanean, basarabean, bucovinean, dupa intemeierea statului national unitar. Din punct de vedere al modelului omului politic, aceasta lume a politicienilor Vechiului Regat cu o experienta in plus, cu un exercitiu politic parlamentar mai bogat vine dinspre alcatuiri politice - Partidul Conservator, Partidul Liberal, Partidul Poporului, care erau structurate pe ideea de partid ca si adunare de barbati de incredere care doresc puterea. O marca foarte interesanta si pregnanta a oamenilor politici a fost data de Partidul Liberal care a consacrat asa numitul model pol bratienist care presupunea o grupare de barbati fidelizati de familia Bratianu. Familia Bratianu era o dinastie politica ce agrega in jurul ei o grupare de barbati fideli in sensul luptei pentru putere, al recompensei politice etc.

Omul politic din spatiul Ardealului, Bucovinei, Moldovei, se inscrie in datele unui partid social, larg, nepiramidal, un parid de masa care angajeaza in interiorul lui o elita politica construita sau care s-a format din secolul 19 si pana in 1918.

Daca prima categorie a oamenilor politici din Regat s-a consacrat prin fidelita... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro