Nu mai exista un garant al pacii
O data cu globalizarea, diviziunea dintre cei mai bogati si cei mai saraci - atat in interiorul tarilor, cat si intre acestea - a crescut tot mai mult, diminuand sentimentul de unitate a scopului care este atat de important pentru un sistem international legitim. Cum putem vorbi despre "binele comun" cand cativa au atat de mult si atat de multi au atat de putin? Mai exact, cel mai bun mod de a depasi paralizia Consiliului de Securitate al ONU este de a transfera unele decizii importante catre institutii mai informale, precum G-20, a carui compozitie, desi departe de ideal, este mai reprezentativa pentru dinamica geopolitica din prezent.
Violenta provocata de Rusia a revenit in Ucraina. Pe masura ce conflictele violente si crizele se intensifica peste tot in lume, din Africa in Asia, devine tot mai clar ca nu mai exista un garant al ordinii - nici dreptul international si nici macar un hegemon global - pe care tarile sa il vada ca legitim si credibil.
Pentru a dezvolta o strategie pentru restaurarea ordinii e nevoie de o intelegere a cauzelor fisurilor aparute in prezent.
Povestea incepe in 1923, o data cu caderea Imperiului Otoman, care la apogeul sau, in secolele al XVI-lea si al XVII-lea, controla mare parte din sud-estul Europei, vestul Asiei si Africa de Nord. Continua aproape sapte decenii mai tarziu, cand a venit disolutia Uniunii Sovietice, urmata de renasterea imperiului chinezesc, care acum spera sa transforme succesul sau economic intr-o influenta geopolitica.
In cele din urma, dar si cel mai important, a intervenit declinul influentei Statelor Unite - pe care Raymond Aron le-a numit "Republica imperiala". La urma urmei, SUA au fost cele care au organizat si sustinut institutiile multilaterale post-1945 pentru a mentine stabilitatea globala: Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, printre altele. Esecul acestui sistem de a se adapta realitatilor geopolitice si economice in schimbare a ridicat intrebari serioase despre legitimitatea sa.
Iar acum, cu o lume divizata in mai putine "imperii", numarul actorilor (inclusiv multi disfunctionali) de pe scena lumii s-a multiplicat, o tendinta stimulata de conceptul ca identitatea si suveranitatea nationale sunt legate indisolubil.
Un alt factor care contribuie la cresterea gradului de dezordine este explozia inegalitatii. O data cu globalizarea, diviziunea dintre cei mai bogati si cei mai saraci - atat in interiorul tarilor, cat si intre acestea - a crescut tot mai mult, diminuand sentimentul de unitate a scopului care este atat de important pentru un... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro