"Nu mai cititi toate laturile!": ce contine scrisoarea de consolare trimisa de Einstein catre Marie Curie, in 1911

Astrobiologul David Grinspoon a descoperit scrisoarea adresata Mariei Curie de catre Albert Einstein, la 23 noiembrie 1911, intr-o arhiva a Universitatii Princeton, publicata recent de editura Princeton. Albert Einstein se arata infuriat de atacurile lansate in presa vremii de denigratorii savantei de origine poloneza, cu scopul de a sabota posibilitatea de a-i fi oferit un loc in sanul Academiei Franceze de Stiinte. In 1911, Marie Curie locuia la Paris cu cele doua fiice ale sale, si era in carti, alaturi de fizicianul Edouard Branly, in varsta de 66 de ani, pentru un loc in cadrul Academiei Franceze de Stiinte.

acum 65 luni (10 Dec 2014)

Astrobiologul David Grinspoon a descoperit scrisoarea adresata Mariei Curie de catre Albert Einstein, la 23 noiembrie 1911, intr-o arhiva a Universitatii Princeton, publicata recent de editura Princeton. Albert Einstein se arata infuriat de atacurile lansate in presa vremii de denigratorii savantei de origine poloneza, cu scopul de a sabota posibilitatea de a-i fi oferit un loc in sanul Academiei Franceze de Stiinte. Cele mai dure zvonuri de la acel moment o prezentau pe Marie Curie ca pe o "spargatoare de casnicii" si ca pe o lasa, care si-ar fi ascuns originile evreiesti.

Albert Einstein, care o intalnise personal pe Marie Curie, la Bruxelles, marturiseste in scrisoarea trimisa ca a simtit nevoia sa-i scrie pentru ca este furios din cauza modului barbar in care opinia publica indrazneste sa fie interesata de persoana sa, in goana dupa senzational.

La acel moment, Marie Curie primise cel de-al doilea premiu Nobel din cariera, pentru chimie, (este prima femeie laureata cu un premiu Nobel, pentru fizica, in 1903 - n.r.), era vaduva la 38 de ani si nu a durat mult pana sa apara acuzatii conform carora ar fi avut o relatie cu un barbat insurat - zvon care s-a adeverit mai tarziu, noteaza publicatia britanica Daily Mail. In 1911, Marie Curie locuia la Paris cu cele doua fiice ale sale, si era in carti, alaturi de fizicianul Edouard Branly, in varsta de 66 de ani, pentru un loc in cadrul Academiei Franceze de Stiinte.

Printre ziarele franceze de dreapta care o atacau constant pe Marie Curie la acel moment se numara si "Excelsior", unde se puneau frecvent intrebari ironice de tipul "va intra vreodata o femeie la Institut?"

Presa franceza chiar a reusit sa faca rost de cateva scrisori intime pe care Marie Curie si colegul de breasla, fizicianul Paul Langevin (casatorit, dar instrainat de sotie) se confesau unul altuia. La intoarcerea sa in Franta, dupa o vizita profesionala in Belgia, Mari... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro