Nu, domnule Marin Moraru, teatrul nu s-a oprit in loc odata cu generatia dumneavoastra!

Nu, domnule Marin Moraru, teatrul nu s-a oprit in loc odata cu generatia dumneavoastra!

Chiar daca "Beligan nu mai poate sa joace", chiar daca "Dinica a murit" si chiar daca dumneavoastra "va simtiti rau" si nu aveti timp si dispozitie, poate, sa intrati intr-o sala de teatru si sa vedeti ca acolo exista valoare, ca acolo sunt oameni care creeaza, ca sunt actori care, fara sa aspire la statutul de monstri sacri, isi fac meseria cu adevarat. Si daca intr-o seara va smulgeti din fata televizorului, de la un talk-show, si vi se face dor de teatru, poate faceti o vizita pe Calea Victoriei, in subsolul de la Teatrul Act, sau in cladirea de caramida din spatele CEC-ului de pe aceeasi Calea Victoriei, unde se afla, UNTEATRU, sau la Odeon sa vedeti "Tipografic Majuscul" (s-ar putea sa va spuna ceva acest spectacol!), sau la Centrul Cultural pentru "UNESCO" Nicolae Balcescu, unde veti vedea o trupa de actori tineri senzationala.

acum 90 luni (11 Jun 2015)

>

Declaratiile pe care Marin Moraru le face intr-un interviu acordat lui Florin Ghioca, la TIFF, (unde a fost invitat sa primesca un premiu!), sunt vanturate cu o placere sadica de cateva zile pe retelele de socializare. Marin Moraru da de pamant cu filmul romanesc, Marin Moraru spune ca nu are cu cine sa joace, Marin Moraru anuleaza toate generatiile de dupa el... Si totusi, citindu-i cuvintele nu poate sa nu te apuce si amaraciunea, si revolta cand vezi atata lipsa si de generozitate, si de documentare. Chiar daca "Beligan nu mai poate sa joace", chiar daca "Dinica a murit" si chiar daca dumneavoastra "va simtiti rau" si nu aveti timp si dispozitie, poate, sa intrati intr-o sala de teatru si sa vedeti ca acolo exista valoare, ca acolo sunt oameni care creeaza, ca sunt actori care, fara sa aspire la statutul de monstri sacri, isi fac meseria cu adevarat.

Ca s-a schimbat lumea, ca esteticile se schimba, ca interesul publicului s-a schimbat, ca teatrul cu totul s-a schimbat, ca lumea nu sta in loc, da, e un adevar. Si acest adevar se reflecta in teatrul zilelor noastre, care, slava Domnului, nu poate ramane ca cel de acum 50 de ani.

Sa anulezi toate generatiile care iti urmeaza e, am s-o spun iarasi, o lipsa si de informare, si de generozitate. Erau putini, programul televiziunii publice ii transforma in vedete, cu totii aveau acces la productiile cinematografice - multe dintre ele tributare sistemului, dar de asta uitam acum, marii actori sunt scuzati ca au jucat atunci si ce nu trebuia. Ceea ce nu e cazul marilor actori de azi, pentru ca, da, domnule Marin Moraru, acesti actori mari exista, chiar daca sunt tineri, chiar daca joaca in filme si in spectacole care dvs nu va plac. Si chiar daca unii se mai duc si la televiziuni sa castige bani ca sa traiasca, iertati-i, ei n-au sansa unui salariu sigur platit de stat.

Urmaresc de ani buni Galele Absolventilor de la UNATC Bucuresti si an de an ma intristez de actori - multi, d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro