"Nu avem bani pentru jucaria asta": 4 lucruri pe care nu este bine sa i le spui copilului

Parintii ar trebui sa invete sa fie mai atenti la modul in care li se adreseaza copiilor, pentru ca altfel vor ajunge sa inteleaga prea tarziu ca au produs mai mult rau crezand ca procedeaza bine, este de parere terapeutul american de familie Zyana Morris. De exemplu, parintele ii poate spune copilului ca are un scris de mana extrem de ordonat sau ca ii place modul in care a reusit sa exprime intr-un desen ideea de familie, in loc sa afirme pur si simplu "am cel mai destept copil".

acum 50 luni (21 Sep 2016)

Parintii ar trebui sa invete sa fie mai atenti la modul in care li se adreseaza copiilor, pentru ca altfel vor ajunge sa inteleaga prea tarziu ca au produs mai mult rau crezand ca procedeaza bine, este de parere terapeutul american de familie Zyana Morris. "Nu, nu putem sa cumparam jucaria asta pentru ca nu avem bani/nu ne permitem sa o cumparam"

Parintii considera in mod corect ca cei mici trebuie sa invete ca totul are o limita in viata si ca banii nu se fac singuri. Pe de alta parte, exista si alte modalitati de a-i invata pe copii ca viata este dificila si ca trebuie sa munceasca din greu ca sa-si permita lucrurile pe care le doresc. Sa-i spui in mod constant unui copil ca nu poate avea ceea ce-si doreste pentru ca nu exista bani pentru asta, nu va face decat sa-l faca sa-i invidieze si sa fie gelos pe copiii sau prietenii care primesc. O varianta mai buna recomandata de terapeut este ca parintele sa-l invete de la o varsta frageda cum sa economiseasca sau cum poate sa procedeze pentru ca la un moment dat sa-si poata achizitiona obiectul dorit. Laudele care sunt adresate doar de dragul de a le spune nu le fac prea multe servicii celor mici, ci acestea trebuie sa se lege de actiuni specifice, exacte. De exemplu, parintele ii poate spune copilului ca are un scris de mana extrem de ordonat sau ca ii place modul in care a reusit sa exprime intr-un desen ideea de familie, in loc sa afirme pur si simplu "am cel mai destept copil". "Nu avem ce sa mai discutam/M-am saturat"

Parintii nu ar trebui sa-si respinga copiii cu astfel de formulari atunci cand sunt scosi din sarite de comportamentul lor. Indepartarea copilului cu astfel de cuvinte taioase se va intoarce impotriva parintelui, pentru ca in timp copilul va intelege ca nu poate sa aiba incredere si sa apeleze la parinte atunci cand are probleme.

Copiii urasc sa fie comparati cu fratii sau cu prietenii lor, evident atunci cand comparatia e... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro