Noul partid al lui Ciolos, de dreapta sau de stanga? "Aceasta tendinta depolitizanta face mai mult rau decat bine dezbaterii publice"

Noul partid al lui Ciolos, de dreapta sau de stanga?

> Dacian Ciolos pleaca de la premisa ca etichetele doctrinare exista doar in raport cu partidele romanesti actuale, care pe drept cuvant au produs mai degraba distantare si confuzie. Ideile de "stanga" si de "dreapta" au reprezentat raspunsuri diferite la problemele modernizarii si au animat politica timp de sute de ani in Europa si in afara ei. "Un program prin care sa conciliem stimularea antreprenoriatului (cum altfel sa cream locuri de munca si dezvoltare?) cu nevoia de politici sociale care sa incurajeze munca si sa poata sustine cu demnitate categoriile sociale cu nevoi speciale?

acum 71 luni (5 Apr 2018)

>

Dacian Ciolos pleaca de la premisa ca etichetele doctrinare exista doar in raport cu partidele romanesti actuale, care pe drept cuvant au produs mai degraba distantare si confuzie. Dar viziunile de "stanga" si de "dreapta" exista dincolo de aceste partide si probabil in ciuda lor. Ideile de "stanga" si de "dreapta" au reprezentat raspunsuri diferite la problemele modernizarii si au animat politica timp de sute de ani in Europa si in afara ei. Rolul partidelor este sa isi asume istoria si tensiunile ei si sa formuleze directii de actiune.

Reluand in raspuns temele manifestului, Dacian Ciolos intreaba retoric daca propunerile noului partid sunt de "stanga" sau de "dreapta", sugerand ca nu.

Sa dam cateva exemple:

"Educatia este singura cheie si pentru creativitate, inovare si spirit antreprenorial. Ne pune un astfel de obiectiv o eticheta de dreapta?" Educatia de "dreapta" este construita ca o anticamera si unealta a economiei, un loc de transmitere a spiritului antreprenorial. Educatia de "dreapta" produce antreprenori, investitori, manageri, angajati, cea de stanga cetateni si membri deplini ai societatii. De aceea pune accentul pe accesul universal si pe constructia rational-umanista e curriculei.

"Un program prin care sa conciliem stimularea antreprenoriatului (cum altfel sa cream locuri de munca si dezvoltare?) cu nevoia de politici sociale care sa incurajeze munca si sa poata sustine cu demnitate categoriile sociale cu nevoi speciale? Este de stanga sau de dreapta un astfel de program?"

Accentul pus pe antreprenoriat, un demers cvasi-individual, vazut ca principal motor al dezvoltarii economice, si nu pe alti factori structurali, este de dreapta. Stanga pune accentul pe investitii publice majore in infrastructura, cadre macroeconomice solide, inclusiv taxarea extinsa ce permite redistributia, reglementarea stricta a activitatii economice, orientare strategica catre un tip de economie, de exemplu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro