Noul decret antiimigratie al lui Trump, la prima infrangere in instanta

Noul decret antiimigratie al lui Trump, la prima infrangere in instanta

Noul decret, semnat pe 6 martie si cu aplicare din 16 martie, interzice pentru 120 de zile intrarea pe teritoriul american a tuturor refugiatilor si suspenda pe 90 de zile acordarea de vize pentru cetatenii din sase state majoritar musulmane (Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan, Yemen). Semnatarii mai atrag atentia ca ordinul semnat de Trump "slabeste capacitatea Statelor Unite de a-si asuma un rol conducator la nivel mondial si ne pune in pericol interesele de securitate nationala, prin aceea ca nu sustine stabilitatea aliatilor nostri care depun eforturi pentru a primi un numar mare de refugiati".

acum 71 luni (12 Mar 2017)

In pofida aprobarii noului decret antiimigratie al administratiei Trump, un musulman sunnit originar din Siria a reusit sa convinga un judecator sa-I lase sa-si reintregeasca familia.

Odata ajuns in Statele Unite, el a depus cereri de azil pentru sotia si fiica sa, ramase la Alep.

Dosarele sotiei si fiicei sale se aflau in faza finala de solutionare, insa noul decret antiimigratie al lui Trump le-a stopat.

De fapt, este vorba de prima infrangere in instanta pentru noul decret antiimigratie al lui Trump.

Noul decret, semnat pe 6 martie si cu aplicare din 16 martie, interzice pentru 120 de zile intrarea pe teritoriul american a tuturor refugiatilor si suspenda pe 90 de zile acordarea de vize pentru cetatenii din sase state majoritar musulmane (Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan, Yemen). Ordinul este versiunea atenuata a celui din 27 ianuarie, care a provocat o unda de soc in lume si a fost suspendat pe 3 februarie de un judecator federal din Seattle.

Pe de alta parte, peste 130 de fosti oficiali si experti americani in politica externa au denuntat, intr-o scrisoare adresata lui Trump si administratiei sale, noul decret executiv antimigratie, estimand ca acesta vulnerabilizeaza in aceeasi masura ca si precedentul securitatea nationala si interesele Statelor Unite, transmite AFP.

"Dimpotriva, primirea de refugiati si calatori musulmani pune in lumina minciunile teroristilor si le contracareaza viziunea gresita", continua ei in aceasta scrisoare, datata vineri, 10 martie.

Printre cei 134 de semnatari, dintre care unii au servit in administratii atat democrate, cat si republicane, se numara fostul diplomat Nicholas Burns, fostul director al contraterorismului din Consiliul pentru Securitate Nationala, Richard Clarke, si ex-subsecretarul Pentagonului Michele Flournoy.

Scrisoarea a mai fost s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro