Noul Contract-cadru de asistenta medicala, aprobat de Guvern. Care sunt serviciile de care vor beneficia gratuit romanii asigurati de la 1 iulie
Pentru furnizorii de servicii de consultatii de urgenta la domiciliu si de transport sanitar neasistat se introduce obligativitatea prezentarii, la contractare, a avizelor de utilizare sau a buletinelor de verificare periodica pentru dispozitivele medicale aflate in dotarea unitatilor mobile de interventie, dupa caz. Tot pe circuitul institutional de avizare se afla, potrivit MS, si proiectul normelor de aplicare a Contractului-Cadru, in care au fost incluse mai multe propuneri ale organizatiilor reprezentative ale furnizorilor de servicii medicale, cum ar fi, de exemplu, cea a medicilor de familie referitoare la redefinirea grupelor de varsta pentru examinarea si inregistrarea parametrilor de dezvoltare pentru pacientii minori, sau cea referitoare la modificarea unor servicii medicale preventive si profilactice.
Concret, Contractul cadru are in vedere suplimentarea valorilor platilor pentru medicina de familie si tratamentul ambulator asa incat aceste categorii de personal medical sa se armonizeze cu prevederile Ordonantei de Urgenta privind salarizarea in sectorul bugetar. De asemenea, medicii de familie nu vor mai putea face spirometrii, acestea vor fi efectuate strict de catre medicii specialisti.
Stomatologie
Contractul Cadru introdus de Guvern prevede ca minorii pot beneficia de doua consultatii gratuite pe an la medicul stomatolog, fata de una pe an, cum este in prezent.
Asistenta medicala paraclinic
Noul Contract cadru prevede ca, printre serviciile decontate, se afla si RMN-ul de sani cu sau fara substanta de contrast, dar se renunta la decontarea examenului fungic de urina, dat fiind faptul ca el este considerat irelevant pentru patologia pacientului.
Mai mult, documentul revizuieste reglementarile referitoare la situatiile in care casa de asigurari de sanatate sesizeaza neconcordante intre investigatiile medicale efectuate si cantitatea de reactivi achizitionati de laboratoarele de analize medicale.
Asistenta medicala spitaliceasca
In ceea ce priveste asistenta medicala din cadrul spitalelor, cele care nu functioneaza in regim de spitalizare continua vor fi obligate sa asigure prezenta unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minim 7 ore pe zi.
Atat pacientii care primesc scrisoare medicala pentru a reveni sa se interneze, precum si bolnavii cu hemofilie nu vor mai avea nevoie sa prezinte biletul de trimitere de la medicul din ambulatoriu. Referitor la decontarea serviciilor de paliatie facute in sectiile spitalicesti de paliatie ea va fi similara cu cea a serviciilor acordate in spitelele de cronici.
Pentru furnizorii de servicii de consultatii de urgenta la domiciliu si de transport sanitar neasistat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro