Noul Cod Fiscal ne va spune cat ne costa reducerea TVA

TVA va fi redusa la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agroalimentare, inclusiv la bauturile nealcoolice si la serviciile de alimentatie publice, a anuntat premierul Victor Ponta. Alte argumente pentru reducerea anticipata a TVA au fost sustenabilitatea, costul anual fiind estimat la 5 miliarde lei, din care 3,3 miliarde lei au fost deja incasati suplimentar in primul trimestru, faptul ca este usor de administrat printr-o aplicarea generala la toate alimentele si bauturile nealcoolice, precum si la serviciile de alimentatie publica, reducerea evaziunii, cresterea competitiei, ponderea cheltuielilor cu alimente in veniturile populatiei, siguranta alimentara, locurile de munca fiscalizate in agricultura, industria agroalimentara si alimentatia publica.

acum 94 luni (8 Apr 2015)

TVA va fi redusa la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agroalimentare, inclusiv la bauturile nealcoolice si la serviciile de alimentatie publice, a anuntat premierul Victor Ponta. Consultantii fiscali avertizeaza insa ca scaderea veniturilor la buget in urma reducerii TVA va fi acoperita din cresteri de taxe si impozite.

Guvernul avea de ales intre scaderea TVA la alimente si reducerea cotei standard de TVA la 20%. "Cu siguranta ca s-a tinut cont de impactul fiscal mai redus al primei variante atunci cand s-a luat aceasta decizie", ne-a spus consultantul fiscal Dan Schwartz. Acesta avertizeaza ca o parte din scaderile veniturilor bugetare din TVA va fi acoperita din alte surse de natura fiscala - taxe si impozite. Insa, cu siguranta ca Executivul si-a facut un calcul si a constatat ca taxa pe constructii speciale, la care se va renunta anul viitor, aduce mai multi bani la buget decat se astepta, iar controalele ANAF, cu toate abuzurile, au reusit sa imbunatateasca colectarea la buget", sustine Schwartz.

De altfel, Victor Ponta a aratat ca masura poate fi sustinuta deoarece, in primul trimestru al acestui an, incasarile la buget sunt de 5 miliarde lei in plus fata de trimestrul similar de anul trecut. Alte argumente pentru reducerea anticipata a TVA au fost sustenabilitatea, costul anual fiind estimat la 5 miliarde lei, din care 3,3 miliarde lei au fost deja incasati suplimentar in primul trimestru, faptul ca este usor de administrat printr-o aplicarea generala la toate alimentele si bauturile nealcoolice, precum si la serviciile de alimentatie publica, reducerea evaziunii, cresterea competitiei, ponderea cheltuielilor cu alimente in veniturile populatiei, siguranta alimentara, locurile de munca fiscalizate in agricultura, industria agroalimentara si alimentatia publica.

De asemenea, Guvernul isi mentine intentia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie. Prim- ministrul a precizat ca Executivul s-a consultat cu Banca Na... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro