Noul Cod Fiscal. De la argumentele si contraargumentele economistilor la bataliile politice

Noul Cod Fiscal. De la argumentele si contraargumentele economistilor la bataliile politice

Relaxarea fiscala este dorita si de populatie, si de oamenii de afaceri, insa o scadere a mai multor categorii de impozite simultan cu cresterea unor cheltuieli deja promise poate dezechilibra bugetul. Ce vor economistii de la noul Cod Fiscal O scadere a veniturilor concomitenta cu o crestere a cheltuielilor este un soc pentru orice fel de buget (de familie sau de companie), dar in cazul bugetului de stat - unde scaderea veniturilor si cresterea cheltuielilor se anunta ca fiind de ordinul miliardelor de lei - impactul este cu atat mai puternic.

acum 90 luni (28 Jul 2015)

Relaxarea fiscala este dorita si de populatie, si de oamenii de afaceri, insa o scadere a mai multor categorii de impozite simultan cu cresterea unor cheltuieli deja promise poate dezechilibra bugetul. Ce vor economistii de la noul Cod Fiscal

O scadere a veniturilor concomitenta cu o crestere a cheltuielilor este un soc pentru orice fel de buget (de familie sau de companie), dar in cazul bugetului de stat - unde scaderea veniturilor si cresterea cheltuielilor se anunta ca fiind de ordinul miliardelor de lei - impactul este cu atat mai puternic.

Acesta ar fi, in esenta, argumentul oficialilor de la Palatul Cotroceni, dar si al economistilor care sustin masura de retrimitere la Parlament a noului Cod Fiscal, intreprinsa la sfarsitul saptamanii trecute de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.

Cu totii sunt de acord - si chiar insista - ca scaderea taxelor este necesara si benefica pentru romani (populatie si firme), dar nu sunt suficient de lamuriti cum va fi contrabalansata o scadere atat de ampla a veniturilor la buget, preconizata in actuala formula a viitorului Cod Fiscal.

Practic, prin neexplicarea modului in care va fi compensata scaderea veniturilor si prin anuntarea de cheltuieli in plus, Guvernul n-a facut altceva decat sa le dea apa la moara celor care critica masurile de relaxare prevazute in proiectul Codului Fiscal.

Rezultatul: Comisia Europeana ne avertizeaza ca acordul de asistenta financiara este "deraiat", economistii din tara si din strainatate nu au argumente pentru a justifica o relaxare atat de abrupta si, in consecinta, presedintele Romaniei se vede nevoit sa retrimita Codul in Parlament. Ce vor politicienii de la noul Cod Fiscal

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca "toata lumea a fost de acord" cu Codul Fiscal, nimeni "nu a zis nimic" inainte de aprobare si "dupa aia s-au razgandit". Nu, n-a zis nim... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro