Noul an scolar, povara financiara pentru parinti. Cat costa un ghiozdan cu de toate

Noul an scolar, povara financiara pentru parinti. Cat costa un ghiozdan cu de toate

Parintii cheltuiesc in medie cam 500 de lei pentru a-si pune la punct copiii in noul an scolar, adica un ghiozdan echipat cum trebuie, suma ce se poate dubla daca adaugam si un nou set de haine. "Pe manuale cheltuim intre 200-300 de lei, la care adaugi costul caietelor, in jur de 120 - 150 de lei, costul ghiozdanului, care e cel putin 100 de lei daca vrei ceva de calitate si costul pixurilor, creioanelor, care e undeva la 50 de lei", apreciaza Manuela, mama unei eleve care trece in clasa a VII-a la Colegiul National Bilingv "George Cosbuc" din Capitala. Alin Vasilache, tatal unei eleve care trece in clasa a X-a la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali", a explicat ca numai pentru echipamentul de balet, adica doua perechi de poante, o pereche de flexibili si ciorapi, a cheltuit 800 de lei, pe langa rechizitele normale.

acum 118 luni (11 Sep 2014)

Parintii cheltuiesc in medie cam 500 de lei pentru a-si pune la punct copiii in noul an scolar, adica un ghiozdan echipat cum trebuie, suma ce se poate dubla daca adaugam si un nou set de haine.

Cel mai mult ii costa insa manualele auxiliare, care le inlocuiesc practic pe cele gratuite oferite de scoli, fiindca parintii sunt atentionati de profesori ca acestea sunt de proasta calitate. "Pe manuale cheltuim intre 200-300 de lei, la care adaugi costul caietelor, in jur de 120 - 150 de lei, costul ghiozdanului, care e cel putin 100 de lei daca vrei ceva de calitate si costul pixurilor, creioanelor, care e undeva la 50 de lei", apreciaza Manuela, mama unei eleve care trece in clasa a VII-a la Colegiul National Bilingv "George Cosbuc" din Capitala.

In cazul celor care au doi copii de dus la scoala, costurile se dubleaza. Andreea, mama unui elev care incepe clasa a III-a anul acesta si a unei fete care intra la gimnaziu, tot din Bucuresti, spune ca pentru un ghiozdan de calitate va plati intre 200 - 650 de lei, iar manualele o costa in jur de 150 - 200 de lei.

Costuri dublate pentru familiile mai mari

"Cumparam manuale alternative fiindca manualele gratuite au un continut de proasta calitate, asta spun toti profesorii si invatatorii. Daca iei in calcul ghiozdanul, manualele, papetaria (trusa geometrie, creioane colorate, carioci, foarfeca, penar, pixuri, stilou etc.) si hainutele noi (pantofi, camasi, rochite), atunci poti ajunge la o cheltuiala si de 1.100 de lei la inceput de an scolar",

explica Andreea.

Rechizitele si cartile, cumparate treptat

O solutie, spune mama, este evitarea achizitionarii tuturor acestor lucruri de la inceputul anului scolar, fiindca profesorii cer de obicei lucruri specifice. "Cel mai bine este ca parintii sa astepte prima sedinta, unde afla exact care sunt cerintele dascalilor si evita, astfel, sa ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro