Noua si infricosatoarea evolutie a jihadului modern: cultura rap si Islamul

Noua si infricosatoarea evolutie a jihadului modern: cultura rap si Islamul

Potrivit publicatiei Politico, exista trei lucruri in comun ale tinerilor susceptibili de a intra intr-o organizatie terorista: au o istorie infractionala, au ambitia de a deveni un "rapper notoriu" si au de asemenea o simpatie pentru grupurile teroriste initiate de Osama bin Laden. Iar mai presus de acest lucru, Statul Islamic se mai bazeaza si pe sentimentul de furie al tinerilor asupre nedreptatilor cauzate de statele occidentale.

acum 70 luni (2 Sep 2014)

Recent, secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a descris organizatia terorista Statului Islamic (SI) drept "cea mai mare amenintare pe care lumea a avut-o vreodata". Unul dintre motive este deoarece contine membrii recrutati din randul persoanelor pe care le-ai putea vedea mai degraba intr-un club de noapte decat luptand in desert.

Acest fenomen "hibrid" a avut capacitatea de a crea o subcultura ce se bazeaza pe extremism, precum si pe violenta grupurilor rap. Potrivit publicatiei Politico, exista trei lucruri in comun ale tinerilor susceptibili de a intra intr-o organizatie terorista: au o istorie infractionala, au ambitia de a deveni un "rapper notoriu" si au de asemenea o simpatie pentru grupurile teroriste initiate de Osama bin Laden. Cu varste cuprinse intre 16 si 20 de ani, majoritatea lor se ocupa de trafic de droguri sau talharii. O parte insemnata dintre ei se declara pregatiti sa se converteasca la Islam, deoarece vad in acesta religie un stil de viata reprezentativ pentru conceptul de "dusman al sistemului".

Titlurile unor albume de rap sunt mai mult decat sugestive pentru cultura agresivitatii si a imbogatirii prin intermediul activitatilor ilegale: "Get Rich, or Die Tryin" ("Imbogateste-te sau mori incercand") al artistului american 50 Cent.

De fapt, gruparile teroriste nu fac nimic altceva decat sa aduca impreuna conceptiile violente si agresive ale tinerilor cu dorinta lor de a avea un spatiu mult mai amplu la dispozitie, precum si o "cauza" mult mai inalta.

Partea cea mai infricosatoare este ca Statul Islamic a reusit sa asocieze doua culturi total diferite: cea a rap-ului, in care putem regasi alcool, droguri si violenta, alaturi de islamism, care, in realitate, presupune un regim de viata auster. Iar mai presus de acest lucru, Statul Islamic se mai bazeaza si pe sentimentul de furie al tinerilor asupre nedreptatilor cauzate de statele occident... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro