Noua putere de la Varsovia pune Europa pe jar. Conservatorii lui Kaczynski preiau controul si asupra canalelor media publice

Noua putere de la Varsovia pune Europa pe jar. Conservatorii lui Kaczynski preiau controul si asupra canalelor media publice

Aprobat de 232 de deputati, cu 152 de voturi impotriva si 34 de abtineri, noul text nu a fost supus atentiei deputatilor decat luni si dezbatut in regim de urgenta, la fel ca si legea foarte controversata a reformei Tribunalului constitutional relateaza AFP, prealuata de agerpres.ro. Partidul Dreptate si Justitie (PiS) condus de Kaczynski a anuntat deja ca televiziunea si radioul public, precum si Agentia nationala de informatii (PAP), care sunt in prezent societati comerciale controlate de stat, vor fi transformate in institutii culturale patronate de un Consiliu al canalelor media nationale, care urmeaza sa fie instituit de noua putere.

acum 62 luni (31 Dec 2015)

Aprobat de 232 de deputati, cu 152 de voturi impotriva si 34 de abtineri, noul text nu a fost supus atentiei deputatilor decat luni si dezbatut in regim de urgenta, la fel ca si legea foarte controversata a reformei Tribunalului constitutional relateaza AFP, prealuata de agerpres.ro.

Ministrul finantelor va avea de acum inainte competenta de a-i numi si de a-i revoca pe noii sefi ai canalelor media publice, care pana in prezent erau alesi pe baza de concurs organizat de Consiliul National al Audiovizualului (KRRiT).

Vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans 'a cerut o informare guvernului polonez' asupra acestui proiect de lege, potrivit unui mesaj pe Twitter emis miercuri de purtatoarea sa de cuvant Margaritis Schinas. Ele "plaseaza televiziunea si radioul publice sub controlul direct al guvernului, implicand concedierea din motive politice a unor jurnalisti respectati si vor duce la o ingerinta editoriala sistematica in continutul emisiunilor, in favoarea actualului guvern" , a afirmat asociatia, o ONG recunoscuta de UNESCO si de Consiliul Europei.

Partidul Dreptate si Justitie (PiS) condus de Kaczynski a anuntat deja ca televiziunea si radioul public, precum si Agentia nationala de informatii (PAP), care sunt in prezent societati comerciale controlate de stat, vor fi transformate in institutii culturale patronate de un Consiliu al canalelor media nationale, care urmeaza sa fie instituit de noua putere.

Potrivit PiS, aceste schimbari vor duce la "rationalizarea si scaderea cheltuielilor de administrare a societatilor radioului si televiziunii publice, precum si la revenirea la standarde profesionale si etice necesare pentru a-si realiza misiunea publica".

Opozitia poloneza, in schimb, considera ca este vorba pur si simplu de o preluare a controlului direct asupra acestor canale media de catre conservatorii aflati la putere de doua luni.

Partidul PiS a obti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro