Noua preparate delicioase din lapte in gospodariile romanilor acum 100 de ani

Noua preparate delicioase din lapte in gospodariile romanilor acum 100 de ani

"El se ferbe, se pune in oluri, i se adauga cuib si se lasa de se prinde. Mana vacelor se ia de vrajitoare prin farmece si descintece" Grostiorul, bun la mancare, dar si ca tratament Prin satele din nordul Moldovei, se obisnuia in urma cu mai bine de 100 de ani sa se colecteze spuma de deasupra laptelui pus "la prins" si sa fie folosit la prepararea unor mancauri, sau chiar ca alifie pentru bolile de piele ale copiilor.

acum 95 luni (19 Jul 2016)

Unul din produsele de baza in bucataria taranului la inceputul anilor 1900 era laptele, mai ales in zonele de munte din nordul Moldovei. Despre laptele acru, autorul spune ca se face "sadea" (curat, fara adaosuri) numai din laptele de vaci. "El se ferbe, se pune in oluri, i se adauga cuib si se lasa de se prinde. Laptele acru de vaci nu se face gros si bun ca cel de oi. Unele gospodine ferb laptele numai la inceput si apoi toarna in vase si laptele crud, cum il aduce de la vaca", spune invatatorul M. In schimb, smantana se obtinea atat din lapte de vaca, cat si din lapte de oaie. Zmintina buna, multa si galbie se capata de la vacele ce au mana. Mana vacelor se ia de vrajitoare prin farmece si descintece" Grostiorul, bun la mancare, dar si ca tratament Prin satele din nordul Moldovei, se obisnuia in urma cu mai bine de 100 de ani sa se colecteze spuma de deasupra laptelui pus "la prins" si sa fie folosit la prepararea unor mancauri, sau chiar ca alifie pentru bolile de piele ale copiilor. "Grostiorul se ia de pe oale inainte de a se prinde bine si de a se inacri laptele. Peatra vinata arsa in foc si sfarmata ca faina de griu se amesteca cu grostior si se face o alifie cu care se ung copiii cind au bube dulci. El se scoace (se pune la foc de se incheaga in brinza) si turnindu-se in strecuratoare, capatam brinza de vaci. Din zarul scurs din chisleagul scopt, se face inacreala" Zara tinea de foame si de sete 5. Lichidul ce ramanea dupa ce se alegea untul se numea zara si avea un gust acrisor. "Zara se stringe in budae, se lasa de se inacreste tare si cu ea se fac verze, fasole, s.a., tinind locul borsului. Un produs derivat din zara era tataiul descris ca "un fel de zara foarte acra, pe care-l mininca omul nevoes, cind n'are de altele". Se obisnuia ca samachisul sa se manance cu mamaliga rece. "Samachisul se face din lapte acru, dupa ce se invecheste. La fel, pocrisul, sau pocreala, era un lapte foarte acru care se deosebea de samachis prin faptul ca era mai subtire in ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro