Noua Ordine a globalizarii sau batalia pentru suprematia intereselor nationale?

Noua Ordine a globalizarii sau batalia pentru suprematia intereselor nationale?

> Marea criza financiara din 2008, urmata apoi de cea economica de-abia acum deplasata adanc in zona socialului, aparitia unor semnale din ce in ce mai bine conturate ale unei alte crize, de data aceasta sistemica si afectand foarte posibil insesi fundamentele ordinii actuale, au determinat exacerbarea tendintelor centrifuge sau, dimpotriva, centripete, pe toate pietele de putere. Problemele in ce priveste TTIP sunt insa de proportii, mai ales dupa ce, in luna mai a acestui an, cei de la Greenpeace au divulgat documentele secrete privind modul in care se poarta negocierile (aveti aici acces la intreg setul de documente divulgate de sursele de cel mai inalt nivel din cadrul Comisiei Europene), alimentand din plin suspiciunile ca, de fapt, asa cum spun cei de la Corporate Europe Observatory, asa-numita "Regulatory cooperation", adica procesul de convergenta legislativa, este gandita astfel incat: "Standardele transatlantice vor fi stabilite in cea mai mare masura in spatele usilor inchise de catre un grup limitat de actori: reprezentantii marilor companii, autoritatile de reglementare din SUA si cei din Comisia Europeana.

acum 72 luni (21 Sep 2016)

>

Marea criza financiara din 2008, urmata apoi de cea economica de-abia acum deplasata adanc in zona socialului, aparitia unor semnale din ce in ce mai bine conturate ale unei alte crize, de data aceasta sistemica si afectand foarte posibil insesi fundamentele ordinii actuale, au determinat exacerbarea tendintelor centrifuge sau, dimpotriva, centripete, pe toate pietele de putere.

Nu mai e vorba despre teorii geopolitice bune de predat la scoala, a trecut vremea simularilor in vederea alegerii unor solutii de tip global cu participarea tuturor, intr-un demers democratic ca cel la care visasera idealistii fondatori ai Ligii Natiunilor sau Organizatiei Natiunilor Unite. Criza a limitat campul de joc si a redus optiunile de supravietuire la esentialul dual.

Si, asa cum s-a mai intamplat odata, apare nevoia urgenta de alegere intre acceptarea uneia dintre cele doua solutii ramase pe masa negocierilor globale.

Pe de-o parte, acceptarea inevitabilitatii legice a globalizarii si, de aici, inceperea lucrarii pentru schimbarea comprehensiva a sistemelor care legifereaza relatiile intre state. De cealalta parte, optiunea protectionismului, inchizand toate frontierele vizibile si invizibile ale fiecarei tari, cu credinta ca astfel va fi salvata piata interna si, astfel, urmeaza sa apara noi posibilitati de joc, cele interzise sau limitate de apartenenta la blocuri, aliante sau sisteme supra-nationale. Argumente care au dus sau sunt pregatite sa duca la constructii complet opuse, profund contradictorii si care deschid perspective extrem de interesant de inteles pentru a intelege mizele profunde ale confruntarilor dar si negocierilor care se poarta exact in acest moment si care, cu absoluta siguranta, vor afecta si destinul Romaniei, chiar daca politicienii nostri refuza sa introduca tema asta in discursurile lor sau, daca li se poate cere asa ceva, in viziunea lor asupra formulei optimale de dezvoltare a Romaniei pe termen lung. De ai... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro