Noua legislatie electorala: cine castiga si cine pierde
Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului va fi de un senator la 168.000 de locuitori, iar in cazul Camerei Deputatilor, de un deputat la 73.000 de locuitori. Cu alte cuvinte, diaspora a fost echivalata cu un judet cu o populatie de aproximativ 300.000 de locuitori, daca este sa calculam tinand cont de norma de reprezentare. Astfel, candidatii si partidele care au obtinut cel putin 3% din voturi, indiferent de tipul de scrutin, vor primi inapoi sumele cheltuite de la bugetul de stat, in termen de patru luni de zile dupa alegeri, cu respectarea anumitor praguri de cheltuieli.
Parlamentarii au modificat radical regulile alegerilor, printr-o serie de proiecte votate in sesiunea care se apropie de final.
Astfel, noua lege a alegerilor parlamentare, votata recent de Camera Deputatilor, marcheaza revenirea la votul pe lista de partid si abandonarea sistemului uninominal introdus odata cu alegerile parlamentare din 2008.
Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului va fi de un senator la 168.000 de locuitori, iar in cazul Camerei Deputatilor, de un deputat la 73.000 de locuitori. Pe acest sistem, noul Parlament ar urma sa aiba in jur de 466 de senatori si deputati. In 2012, Curtea Constitutionala a respins o alta lege electorala votata de Parlament, tocmai pentru ca numarul de parlamentari era mai mare de 300.
Cu toate acestea, proiectul a fost votat la unison de toate partidele politice si nicio formatiune nu si-a anuntat intentia de a se adresa Curtii Constitutionale (CCR). Proiectul urmeaza sa mearga la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, dar seful statului are si dreptul de a se adresa CCR.
Diaspora, ignorata
Dintre cei 466 de parlamentari, doar sase vor reprezenta diaspora - patru deputati si doi senatori. Cu alte cuvinte, diaspora a fost echivalata cu un judet cu o populatie de aproximativ 300.000 de locuitori, daca este sa calculam tinand cont de norma de reprezentare. Cu toate acestea, in strainatate se afla, in prezent, in jur de trei milioane de romani. PSD a respins o propunere a PNL de a se dubla numarul de parlamentari pentru diaspora, de la sase la 12.
Atitudinea social-democratilor este dictata de faptul ca romanii din diaspora nu voteaza acest partid, fapt dovedit, in special, la alegerile prezidentiale din 2009 si 2012. De altfel, in acest context PSD s-a folosit de majoritatea pe care o are in Parlament pentru a bloca dezbaterea pe legea privind votul prin corespondenta pentru romanii din strainatate. Teoretic, legea votului prin corespondenta va fi discutata... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro