Noua Europa Centrala, proiectul trecutului si viitorului Europei?

Noua Europa Centrala, proiectul trecutului si viitorului Europei?

Iata si harta zonelor de influenta politica ale acelui inceput de an 1990: "Germania, daca va ajunge sa se reuneasca, se va interesa din nou de Mitteleuropa (Europa centrala) care ii era interzisa pana acum din punct de vedere politic, sub amenintarea de a fi caracterizata drept . Contestata de catre minoritatile sale la margine de imperiu, Rusia, tara in care renasc sentimentele legate de pan-slavism, poate fi tentata de o centrata pe popoarele slave aflate pe o linie care, aproximativ, merge de la Leningrad la Bosfor, asigurandu-si accesul strategic la stramtori. Revenea, deci, la inceputul acestei epoci de libertate a Europei un criteriu extrem de important pentru ce avea sa fie sistemul prim de aliante consolidate, aceasta harta a traditiilor democratice, una care trebuie suprapusa pe cea a religiilor, caci de aceea este referinta la bisericile care pot sa-si reia rolul de frana sociala.

acum 89 luni (10 Feb 2017)

>

Negociatorii cunosc aceste istorii, au fost crescuti, fiecare dintre ei, intr-o anume memorie institutionala, de regula derivata din traditiile puterilor imperiale. Constructia europeana de acum este rezultatul unui compromis politic care reuneste multe dintre proiectele anterioare care vorbeau despre nevoia de a ajunge la o solutie supranationala Dar, la nivelul marilor jucatori, nimeni nu a renuntat nici la memorii, nici la aspiratiile de putere si nici la propria ambitie hegemonica.

Desigur, momentul marii rupturi a fost marcat de caderea regimurilor comuniste din Europa Centrala si de Est. Cred ca, acum, este absolut esential, daca vrem sa intelegem procesul de schimbare prin care se reformateaza structurile de putere ale lumii in care traim, sa vedem cum si unde, si pe ce criterii, eram noi situati in timpul acela al marilor rasturnari de valori.

Comentariu la aceasta prima harta, apare primul avertisment: "Ceea ce ar putea sa inceapa sa se deseneze in urmatorii ani, in detrimentul celorlalte state membre ale Pietei Comune Europene, este un fel de in desfasurare care ar reda Germaniei unite, cel putin din punct de vedere economic, statutul de putere continentala dominanta".

Iata si harta zonelor de influenta politica ale acelui inceput de an 1990:

"Germania, daca va ajunge sa se reuneasca, se va interesa din nou de Mitteleuropa (Europa centrala) care ii era interzisa pana acum din punct de vedere politic, sub amenintarea de a fi caracterizata drept . Contestata de catre minoritatile sale la margine de imperiu, Rusia, tara in care renasc sentimentele legate de pan-slavism, poate fi tentata de o centrata pe popoarele slave aflate pe o linie care, aproximativ, merge de la Leningrad la Bosfor, asigurandu-si accesul strategic la stramtori.

Apare harta Europei din perspectiva marii probleme potential explozive a minoritatilor "si este de ajuns sa observi frontierele, considerate acum drept ca urmare... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro