Noua Cruciada: de la Mary Poppins la Razboiul Toaletelor | OPINIE

Pentru a se legitima si a distrage atentia de la esecurile evidente, autoritatile au desfasurat timp de decenii o campanie obsesiva de demonizare a "Occidentului". Prin toate canalele disponibile, acesta era prezentat drept taramul saraciei si al "exploatarii omului de catre om", al drogurilor si violentei, al bolilor si catastrofelor de tot felul.

acum 33 luni (19 Oct 2017)

Pentru cei care au avut norocul sa nu cunoasca direct viata in comunism, anecdota de mai sus poate parea bizara si necesita cateva explicatii, explica jurnalistul Alexandru Toma Patrascu.

Pentru a se legitima si a distrage atentia de la esecurile evidente, autoritatile au desfasurat timp de decenii o campanie obsesiva de demonizare a "Occidentului". Prin toate canalele disponibile, acesta era prezentat drept taramul saraciei si al "exploatarii omului de catre om", al drogurilor si violentei, al bolilor si catastrofelor de tot felul. Prin clasa a doua sau a treia, invatatoarea ne-a spus ca "americanii mesteca guma ca sa le tina de foame" (!), iar in nuvelele SF autohtone stiinta "buna" era cea sovietica, cercetatorii vestici fiind ori niste dezaxati implicati in construirea unor arme cumplite, ori inocenti pacaliti si folositi de "capitalistii verosi".

Varful de lance al efortului propagandistic din ultimii ani ai lui Ceausescu era o emisiune TV, "Din lumea capitalului". toate nenorocirile se abateau asupra tarilor vestice ca un fel de justitie divina in fata pacatelor comise: "capitalismul" si "democratia burgheza". Nu e de mirare ca bietul copil ajuns la Paris se temea sa dea ochii cu "capitalistii" cei perversi si devianti! Inventezi "experti independenti" care sa sustina cu un aer serios prostiile pe care tot tu le-ai pus in circulatie…

Repetata ad nauseam, orice absurditate incepe sa fie crezuta. "Ceva, ceva tot o fi adevarat…", isi spun oamenii, iar cand lucrurile concrete, verificabile sunt inlocuite de un "ceva" nedefinit, imaginarul colectiv incepe sa se populeze cu fantasme periculoase. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro