Noua constructie mondiala si generatia "follow-up leadership"

Noua constructie mondiala si generatia

Un exemplu absolut fascinat este modul in care SUA au aruncat pe piata un asemnea "wild card": noua tehnologie a gazelor de sist, care, brusc, le-a permis sa rupa dependenta istorica cu furnizorii de petrol din Orientul Apropiat, devenind acum din importator gigant, tara exportatoare de petrol si gaze, cu toate implicatiile strategice enorme pe care le presupune acest nou statut...Se pregatesc sa extinda folosirea super-computerului WATSON produs de IBM, implantandu-l in diverse sectoare ale vietii economice si sociale...Alt "wild card", cu TESLA care anunta, pe neasteptate, intrarea in productie a unei masini electrice la preturi modice, revolutinand toate pietele mondiale, odata cu cele 200.000 de comenzi la cateva ore dupa aparitia stirii respective... Dar din generatia de ieri...Jucatori interesanti sunt SAMSUNG si SONY, dar fara sa aiba puterea financiara de a investi in zona de cercetare pe care o au americanii, de aici si ambitiile lor care se opresc in zona computerelor comerciale, aparatelor de fotogrfiat, televizoarelor, robotilor casnici si utilitari industriali.

acum 101 luni (2 Apr 2016)

>

O mutatie ireversibila deoarece ecosistemul isi redefineste, inexorabil, noile matrice, exact asa cum s-a mai intamplat in istorie, atunci cand ceea ce numim "revolutiile industriale si tehnologice" au schimbat definitiv vechile modele de comportament, gandire si productie. Nascand noi lideri globali, aglutinand in jurul lor tari si natiuni care, mai apoi, si-au consolidat locul in primul esalon de putere, lasand in urma altele, cele aflate acum in zona sub-dezvoltarii endemice, iesite din rationamentele modernizarii si "supravietuind in oglinda", cat au putut si cum au putut.

In cele cateva scoli din lume unde sunt pregatiti lideri politici pentru cariere globale, se preda de mai mult timp aceasta teorie, de altfel acum evidenta si foarte usor de exemplificat, cea care postuleaza existenta a trei grupe de putere si dezvoltare.

Prima este cea a "tarilor lider", acum din ce in ce mai putine, care si-au educat, format si antrenat un leadership pentru a ramane in contact permanent si a anticipa evolutiile care pot sa le asigure suprematia pe toate pietele. A doua este cea a tarilor cu "follow-up leadership", tarile care, fara inteligenta poltica de a-si crea propriile resurse de dezvoltare, sunt obligate, pentru a supravietui, sa intre in linia, grupul sau zona de influenta a unuia dintre foarte putinii jucatori din primul grup. Daca primele doua grupuri au totusi un punct comun, adica dorinta de a avansa in liniile de acum ale civilizatiei umane, tarile grupului al treilea neaga principiile dezvoltarii actuale a omenirii, dorind revenirea la relatiile sociale dominate de principiul suprematiei religioase absolute, dorind deci revenirea la un model pe care Occidentul l-a abandonat odata cu stalucitoarea aparitie a Renasterii si l-a inmormantat odata cu revolutia industriala. Daca va reusi, va remodela sistemele evolutionale ale unei parti de omenire si ameninta sa creasca exponential prapastia deja existenta in materie de dezvoltare. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro