"Norocul" lui Vosganian, Chitoiu sau Borbely

Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, i-a cerut, intr-o scrisoare deschisa, presedintelui ales, Klaus Iohannis, sa solicite Legislativului repetarea procedurilor de ridicare a imunitatii unor parlamentari si fosti ministri pentru care au fost respinse cererile procurorilor de incepere a urmaririi penale, de perchezitie, retinere si arestare, dupa caz.

acum 100 luni (21 Nov 2014)

Pot fi repetate procedurile de ridicare a imunitatii unor parlamentari sau fosti ministri, respinse anterior? Cu toate ca un judecator membru CSM sustine ca da, acesta este contrazis de mai multe voci din sistem.

Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, i-a cerut, intr-o scrisoare deschisa, presedintelui ales, Klaus Iohannis, sa solicite Legislativului repetarea procedurilor de ridicare a imunitatii unor parlamentari si fosti ministri pentru care au fost respinse cererile procurorilor de incepere a urmaririi penale, de perchezitie, retinere si arestare, dupa caz. De asemenea, este nevoie, pana la modificarea Constitutiei Romaniei, de o noua lege privind ridicarea imunitatii prin care sa se prevada in mod clar ridicarea barierelor nejustificate in indeplinirea actului de justitie", sustine judecatorul membru CSM. "Nimic nu ne impiedica ca ulterior sa se reaprecieze si sa se dea alt vot. Potrivit acestuia, in absenta unor "elemente, indicii noi" nu se poate repeta o cerere adresata Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale in privinta ministrilor parlamentari sau o cerere pentru aviz de perchezitie, retinere si arestare a unui parlamentar. Nu cred ca este normal ca un membru CSM sa foloseasca antetul institutiei si sa trimita scrisori in numele institutiei CSM catre presedintele ales sau catre oricare alta persoana sau institutie. Deciziile cu privire la astfel de solicitari se iau in plenul CSM si apoi se transmit. In ceea ce priveste solicitarea de a se repeta procedurile pentru inceperea urmaririi penale a parlamentarilor ministri sau fosti ministri, ori solicitarea de incuviintari pentru perchezitionarea, retinerea sau arestarea unui parlamentar, legislatia este clara: se poate repeta procedura doar daca in cauza au aparut indicii, elemente noi.

Domnia sa a refuzat sa comenteze de ce procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a spus ca legea permite.

In declaratiile sale publice, profesorul... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro