Noile investigatii de care vor beneficia gratuit romanii din aprilie
Romanii care isi platesc contributia la sanatate ar putea beneficia, incepand din luna aprilie, de noi investigatii gratuite, decontate de statul roman. Asta pentru ca, in urma negocierilor purtate cu organizatiile medicale, oficialii de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au pus la punct proiectul de Contract Cadru de asistenta medicala pentru anii 2016 - 2017, document lansat in dezbatere publica si care ar trebui sa intre in vigoare dupa 31 martie. Acum, lunar, un medic primar poate oferi consulatii de maximum 1.600 de lei pe luna, un specialist primeste de la Casa (CNAS- n.r.) 1.370 de lei, iar un medic simplu primeste 1.070 de lei.
Romanii care isi platesc contributia la sanatate ar putea beneficia, incepand din luna aprilie, de noi investigatii gratuite, decontate de statul roman. Asta pentru ca, in urma negocierilor purtate cu organizatiile medicale, oficialii de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au pus la punct proiectul de Contract Cadru de asistenta medicala pentru anii 2016 - 2017, document lansat in dezbatere publica si care ar trebui sa intre in vigoare dupa 31 martie.
RMN-ul nativ la san cu sau fara substanta de contrast, doua consultatii gratuite la dentist in loc de una pentru copii si electromiograma gratuita sunt doar cateva dintre investigatiile si procedurile cuprinse in document.
RMN gratuit la san pentru femei
Concret, medicii care au participat la negocierile cu autoritatile sunt multumiti doar partial de documentul care a fost lansat in dezbatere. Spre exemplu, doctorul Cosmin Alexandrescu, presedintele Asociatiei Medicilor in Ambulator, spune ca solicita de ani buni ca femeile care vor sa-si faca RMN la sani sa beneficieze de gratuitate. Asta pentru ca sunt putine romancele, asigurate sau nu, care isi permit sa achite, din propriul buzunar, peste 500 de lei pentru o astfel de investigatie.
In teorie, din aprilie, femeile care au bilet de trimitere de la medicul de familie, ar putea avea acces la o asemenea investigatie fara a mai fi nevoite sa achite bani, suplimentar. In prezent, femeile suspecte de cancer de san fac ecograf si mamografie, iar pentru RMN sunt obligate sa plateasca. E un avantaj, inclusiv pentru cele operate, pentru ca in cancerul de san riscul de recidiva este mare", a explicat Cosmin Alexandrescu.
Medicii, nemultumiti de plafoane
La randul lor, medicii dentisti lauda initiativa mai-marilor de la Sanatate de a lasa tinerii pana in 18 ani sa-si faca doua consultatii gratuite pe an, in loc de una, asa cum este in prezent. Acum, lunar, un medic primar poate... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro