Noile cai de transmitere a hepatitei A: prin sarut si prin contactul sexual anal

Noile cai de transmitere a hepatitei A: prin sarut si prin contactul sexual anal

Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), circa 1,4 milioane de persoane se imbolnavesc anual de hepatita A, 240 de milioane sufera de hepatita de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatic C.

acum 97 luni (6 Nov 2014)

"Hepatita A este transmisa prin mani murdare, apa contaminata, mai ales in cazul inundatiilor, dar, mai nou, prin sarut, contact sexual anal, obiecte contaminate, inclusiv serigi la utilizatorii de droguri injectabile. Acesta este mecansimul de transmitere simplu al hepatitelor A si E", spune profesorul, citat de Mediafax.

"Hepatita A este transmisa prin mani murdare, apa contaminata, mai ales in cazul inundatiilor, dar, mai nou, prin sarut, contact sexual anal, obiecte contaminate, inclusiv serigi la utilizatorii de droguri injectabile. Acesta este mecansimul de transmitere simplu al hepatitelor A si E", spune profesorul, citat de Mediafax. Dintre cei care nu stiu ca au boala, 99% se vindeca de la sine, dar ii contamineaza pe cei din jur", a completat Streinu-Cercel.

Cum ne ferim de hepatita A

"Regula numarul unu este spalatul cu sapun si apa din abundenta. Vorbim de o problema pandemica", a declarat Streinu-Cercel, precizand ca celelalte virusului hepatitice, respectiv B, C si D, se transmit prin sange si prin act sexual neprotejat.

Victimele hepatitei la nivel mondial

Hepatita ucide in fiecare an circa 1,4 milioane de persoane si afecteaza alte sute de mii de persoane. Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), circa 1,4 milioane de persoane se imbolnavesc anual de hepatita A, 240 de milioane sufera de hepatita de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatic C.

In Romania sunt 10 la suta dintre cei 12 milioane de bolnavi de hepatita C care ar fi in Europa. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro