Noile amenintari geostrategice cu care se confrunta Romania
Sigur, se incearca acum diverse variante de lucru, printre care si cea propusa de Guy Verhofstadt, negociatorul din partea Parlamentului European, care spune ca ar trebui gasit un sistem prin care, individual, cetatenilor britanici care doresc acest lucru, sa li se poata recunoaste prelungirea dreptului actual pe care-l au ca detinatori ai dublei calitati de cetatean britanic si de cetatean european. O combinatie de probleme de securitate care se poate agrava daca, pe fundalul global, va exista punerea in practica a intentiei administratiei americane de a reduce cu 40% finantarea actuala catre organizatiile internationale, ceea ce, de facto, ar insemna o limitare sau chiar anihilare a ceea ce a mai ramas inca din capacitatea functionala a ONU, deci a credibilitatii sale ca organism de prevenire si mediere a conflictelor.
>
Prima dintre aceste amenintari, la care reactia noastra este in continuare temporizata si acoperita de o serie de mesaje lenifiante, o reprezinta urmarile BREXIT.
Varianta care se contureaza acum este a unui asa numit "BREXIT dur" in care ambele parti, Marea Britanie si UE, sa ramana blocate pe anumite subiecte considerate ultra-sensibile care ar presupune concesii imposibil de acceptat. Tema are insa si un revers, deoarece exact aceleasi restrictii se vor aplica si cetatenilor britanici in Europa, dupa incheierea procesului de iesire a UK din sistem, ei fiind automat supusi regimului de "cetateni dintr-o tara terta", eventual, in unele tari, intrand in cotele maximale de cetateni straini admisi la imigrare...
Sigur, se incearca acum diverse variante de lucru, printre care si cea propusa de Guy Verhofstadt, negociatorul din partea Parlamentului European, care spune ca ar trebui gasit un sistem prin care, individual, cetatenilor britanici care doresc acest lucru, sa li se poata recunoaste prelungirea dreptului actual pe care-l au ca detinatori ai dublei calitati de cetatean britanic si de cetatean european. Imediat au urmat reactii foarte dure din partea unor State Membre, doresc s-o remarc pe cea a Poloniei si Bulgariei, care au spus ca acest lucru va fi totalmente imposibil daca, de partea cealalta, nu va exista un acord formal si foarte clar care sa garanteze libertatea de miscare in UK pentru toti cetatenii europeni. Cu siguranta ca da, deoarece in joc se afla si soarta familiilor de romani care traiesc si muncesc oficial in Marea Britanie, posibil a fi afectati de regimul restrictiv tip "numerus clausus" pe care diversi membri ai cabinetului Theresa May (foto dreapta) l-au anuntat ca a fi dezirabil pentru unele sectoare de activitate, sanatatea spre exemplu.
Se mai pune problema, incredibil de complicata prin posibilele urmari viitoare, a recunoasterii reciproce a diplomelor pentru absolventii de scoli britanice si e... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro