Noi standarde pentru gradele academice. Cum incearca Ministerul Educatiei sa puna stavila inflatiei de doctorate

Noi standarde pentru gradele academice. Cum incearca Ministerul Educatiei sa puna stavila inflatiei de doctorate

Cadrele didactice din invatamantul universitar vor avea de anul viitor o lista limitata de edituri internationale la care vor putea publica volumele necesare pentru a-si mari gradul academic. "La nivel international, se organizeaza peste tot in lume conferinte-mamut pe toate domeniile stiintelor, dar de fapt sunt niste societati hiperprofitabile care percep o taxa pornind de la 170 pana la 500 de euro si organizeaza o intalnire care nu are nicio valoare. Asa ca am specificat ca pentru a fi conferinta de presa trebuie sa se vorbeasca in limba de circulatie internationala, avand o tematica stiintifica de interes international si cu un comitet international de selectie a comunicarilor", a mai spus Bob.

acum 95 luni (26 Dec 2016)

Cadrele didactice din invatamantul universitar vor avea de anul viitor o lista limitata de edituri internationale la care vor putea publica volumele necesare pentru a-si mari gradul academic. La fel, un tanar care vrea sa acceada la functia de profesor universitar trebuie mai intai sa castige dreptul a de a conduce doctorate. Asta, dupa ce ministrul Educatiei Nationale, Mircea Dumitru, a aprobat, saptamana trecuta, prin ordin de ministru, noi standarde minimale pentru accesul la titlurile si functiile academice.

Concret, CNATDCU a stabilit o serie de definitii, conditii si proceduri prin care, afirma reprezentantii institutiei, creste exigenta fata de editurile unde universitarii isi publica lucrarile, dar si fata de conferintele acceptate la punctaj in demersul obtinerii gradelor profesionale si a titlurilor didactice.

Potrivit vicepresedintelui CNATDCU, Mircea Dan Bob, standardele erau depasite, neclar formulate si existau o serie de fraude in felul in care ele au fost raportate ca fiind indeplinite.

"La noi, la Stiinte Juridice, dar si la alte comisii, standardele erau rizibile de-a dreptul. De exemplu, legat de publicarea in reviste cotate ISI (reviste pentru care se calculeaza numarul de citari intr-un raport numit Journal Citation Reports, n.r.), nu numai la noi, ci si la nivel international, s-a constat ca revistele acestea se fraudeaza la nivelul citarilor. In al doilea rand, au fost edituri internationale la care pur si simplu trimiteai electronic manuscrisul, dupa asa-zisa analiza peer review, care, de fapt, nu exista si nici nu publicau manuscrisul, ci trimiteau un document PDF pus in pagina si apareai la ei ca ai publicat cartea. Si de la noi au publicat acolo o serie de cadre didactice universitare", a explicat Mircea Bob, care este si presedintele Comisiei Juridice din cadrul CNATDCU. Conferinte internationale doar pe hartie

Vicepresedintele CNATDCU subl... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro