Noi scenarii pentru Catalonia: ce optiuni mai au separatistii catalani si Guvernul Spaniei

Noi scenarii pentru Catalonia: ce optiuni mai au separatistii catalani si Guvernul Spaniei

Suspendarea autonomiei In pofida faptului ca regiunea Catalonia este profund impartita pe tema independentei, separatistii aflati la putere iau in calcul sa declare independenta, in baza referendumului de autodeterminare interzis de la 1 octombrie. Ei se onsidera legitimati de rezultatele - de neverificat -: o victorie cu 90.18% din voturile exprimate de 43% dintre catalanii cu drept de vot. Alegeri Surse guvernamentale de la Madrid au dat asigurari miercuri ca o convocare a unor alegeri anticipate de catre Carles Puigdemont va determina Guvernul sa renunte la o suspendare a autonomiei.

acum 55 luni (20 Oct 2017)

Suspendarea autonomiei

In pofida faptului ca regiunea Catalonia este profund impartita pe tema independentei, separatistii aflati la putere iau in calcul sa declare independenta, in baza referendumului de autodeterminare interzis de la 1 octombrie. Ei se onsidera legitimati de rezultatele - de neverificat -: o victorie cu 90.18% din voturile exprimate de 43% dintre catalanii cu drept de vot.

Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy anunta, la randul sau, ca va cauta sa reia controlul asupra situatiei, suspendandu-i total sau in parte autonomia, o masura fara precedent de la dictatura lui Francisco Franco (1939-1975).

Aceste masuri ar putea sa inceapa sa fie puse in aplicare catre sfarsitul lui octombrie, dupa adoptarea lor de catre Senat.

Guvernul ar putea sa preia controlul si asupra politiei regiunii si sa-i inlocuiasca liderii. El va incerca sa prezinte aceasta masura ca pe un mijloc de restaurare a "democratiei", promitand organizarea unor alegeri regionale la termen.

In ceea ce-l priveste, Guvernul catalan se va lansa atunci intr-o declaratie unilaterala de independenta. Alegeri

Surse guvernamentale de la Madrid au dat asigurari miercuri ca o convocare a unor alegeri anticipate de catre Carles Puigdemont va determina Guvernul sa renunte la o suspendare a autonomiei. In cadrul coalitiei eteroclite care l-a adus la putere - din care fac parte conservatori, stanga republicana si extrema stanga -, unii doresc ca el sa dea inapoi, altii sa mearga inainte.

Alegerile i-ar permite sa dea inapoi fara sa fie "umilit".

Spania s-a confruntat in Tara Bascilor, cu 2,2 milioane de locuitori, 40 de ani de tulburri sociale in jurul luptei pentru independenta a organizatiei armate ETA.

Acum, dupa ce acest front s-a linistit, se indreapta ea, oare, catre unul si mai grav, in Catalonia, cu 7,5 ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro