Noaptea, ca pomanagiii: ipocrizia vizitatorului ocazional de muzeu

Noaptea, ca pomanagiii: ipocrizia vizitatorului ocazional de muzeu

Preturile biletelor sunt si ele modice, in cele mai multe dintre cazuri: Muzeul National de Geologie: 8 lei pentru adulti, 4 lei pentru pensionari, copii, elevi, studenti Muzeul National al Taranului Roman: 6 lei pentru adulti, 3 lei pentru pensionari, 1,5 lei pentru elevi si studenti Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) - 5 lei pentru adulti, gratuit pentru studenti, artisti si pensionari Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) - Galeria de Arta Europeana - 8 lei, Galeria Nationala (Tezaur inclus) - 10 lei , Bilet combinat Galeria de Arta Europeana + Galeria Nationala (Tezaur inclus) - 15 lei, Bilet combinat Muzeul National de Arta al Romaniei + Muzeul Colectiilor de Arta - 20 lei Muzeul Militar National - 10 lei adulti, 2,5 lei copiii cu varsta peste 5 ani, elevi, studenti si pensionari, gratuit pentru copiii sub varsta de 5 ani, copiii institutionalizati, elevii de scoala militara, invalizii si veteranii de razboi Muzeul de Istorie si Arta al Municipiului Bucuresti - Palatul Sutu - 6 lei adulti, 3 lei elevi, studenti, pensionari.

acum 81 luni (21 May 2017)

>

Anul trecut pe vremea asta scriam un text despre participarea romanilor la "Noaptea Muzeelor", socat de coada interminabila de cateva sute de persoane pe care am vazut-o de-a lungul dealului Cotrocenilor. Chiar si asa, Romania se claseaza pe ultimele locuri in Europa in privinta numarului de vizitatori la muzee, teatre, filarmonici si alte spatii culturale.

Redau mai jos integral textul pe care l-am scris anul trecut (la fel de actual si anul acesta) si subliniez pentru a evita discutii ulterioare: chiar daca mai au ocazii pentru a vizita muzee gratuit pe parcursul anului, romanii au o doza de masochism si nostalgie, care ii impinge sa stea la cozi interminabile, uneori de la 4 dimineata, pentru a vedea pe fuga cateva muzee accesibile fara probleme si la fel de gratuit in alte 12 zile ale anului. Cozi pe sute de metri, mii de oameni de toate varstele, cu totii asteptand rabdatori sa vada "minunea". "Noaptea Muzeelor", un eveniment care are loc concomitent in mai multe tari, si-a propus sa-i apropie pe oameni de zona cultural-istorica, iar aceasta apropiere sa le deschida apetitul pentru cunoastere, pentru dorinta de a explora mai mult decat un muzeu sau doua. Am auzit de cazuri in care oamenii s-au asezat la coada inca de la ora 4 dimineata pentru a fi in fata. Coada uriasa la Muzeul National Cotroceni Cineva imi spunea "bine ca inca mai merg oamenii la muzee!", ca si cand ar trebui sa ne bucuram ca romanii, mari amatori de tigai si anvelope "la oferta", inca se mai duc acolo unde este pomana. Refuz sa cred ca asta ar trebui sa ne fie bucuria, ca intratul gratuit la muzeu poate sa faca din oameni o turma de oi incolonate ore-n sir, doar pentru a vedea, la inghesuiala, pe fuga, niste tablouri, un animal impaiat sau cine mai stie ce, lucruri pe care a doua zi si in tot restul anului le pot vedea, admira, contempla in liniste si fara inghesuiala si galagie. Romania se claseaza pe ultimele locuri in Europa in privinta numarului de vizitatori la ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro