"No man's land" la Teatrul National "I.L. Caragiale". Dusmani si prieteni, intr-un conflict absurd

Regizor, scenarist si producator, bosniacul Denis Tanovic lansa in 2001 un strigat de insingurare si durere, nascut dintr-un razboi civil absurd si nemilos, ca toate razboaiele de altfel. Absurdul apare din nestiinta foarte tanarului sarb Nino care nu stie ce rau au facut sarbii de le sunt acum dusmani, in comportarea celor doua tabere din avanposturi care de la acuze vehemente trec intr-un registru hilar la intrebari despre familie si preocupari de dinainte de razboi cand cele doua tabere isi vindeau reciproc arme, la gestul impresionant cand bosniacul Ciki ii da involuntar pusca cu care-l ameninta sarbul Nino in schimbul unui bidon cu apa, iar acesta din urma o indreapta spre cel care i-a dat-o spunand: "Va rog frumos, nu va miscati!".

acum 32 luni (1 Dec 2016)

Regizor, scenarist si producator, bosniacul Denis Tanovic lansa in 2001 un strigat de insingurare si durere, nascut dintr-un razboi civil absurd si nemilos, ca toate razboaiele de altfel. O transee si doua avanposturi apartinand celor doua tabere combatante aduce fata in fata oameni care pana mai ieri stateau la aceeasi masa, ca intr-o adevarata familie, impartind bucuriile si sarbatorile, si care se trezesc brusc antrenati intr-o disputa etnica sangeroasa si sfasietoare ce pare a nu fi a lor.

Pe masura ce conflicul se deruleaza, combatantii descopera prieteni comuni, aspiratii comune si mai ales dorinta de a-si trai viata si spaima ca ea ar putea fi curmata in orice moment, de intamplari absurde si irationale.

In economia piesei isi gaseste locul fiecare gest si vorba a protagonistilor, ironice si tragice, cele trei personaje principale, Cera, Ciki si Nino, foarte bine jucate de Mihai Calin, Richard Bovnoczki si Ciprian Nicula, fiind prinse in capcana fara scapare a transeei aducatoare de moarte.

Prinsi intre viata si moarte

Descrierea spaimei, a neintelegerii conflictului, este credibila, pigmentata cu umor negru si ironie, fara acuze clare. De altfel, acestea sunt si singurele subtil aratate cu degetul de autor si prezentate in piesa in momente comice, incepand cu teama lor de ce vor spune jurnalistii si pana la sugestia coregrafica ce-i asimileaza cu niste strumfi.

Absurdul apare din nestiinta foarte tanarului sarb Nino care nu stie ce rau au facut sarbii de le sunt acum dusmani, in comportarea celor doua tabere din avanposturi care de la acuze vehemente trec intr-un registru hilar la intrebari despre familie si preocupari de dinainte de razboi cand cele doua tabere isi vindeau reciproc arme, la gestul impresionant cand bosniacul Ciki ii da involuntar pusca cu care-l ameninta sarbul Nino in schimbul unui bidon cu apa, iar acesta din urma o indreapta spre cel care i-a dat-o spunand: "Va rog frumos, nu va miscati!". Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro