Nicusor Dan, despre modificarea Constitutiei pe tema familiei: CEDO a spus ca un stat nu incalca drepturi daca nu recunoaste casatoria cuplurilor de acelasi sex

Nicusor Dan, despre modificarea Constitutiei pe tema familiei: CEDO a spus ca un stat nu incalca drepturi daca nu recunoaste casatoria cuplurilor de acelasi sex

V-au spus oamenii ca e nevoie ca USR sa se pozitioneze ferm pe chestiunea asta, dar ca dumneavoastra sa ramanetiin fruntea partidului? Acesta este principalul argument pentru care USR sa nu se pozitioneze, pentru ca ati promis in campanie ca nu va veti pozitiona? Mai mult, nu cred ca sunt multi hotarati ca USR sa se duca in zona de progresism care se ocupa de drepturile minoritatilor sexule. Au fost niste discutii prospective, dar niciodata domnia sa nu a spus: "eu vreau sa intru in USR", pentru ca daca ar fi spus-o, nimeni n-ar fi putut sa spuna ca nu respecta criteriile de admitere. Daca ati spus ca nu e bine ca Ciolos sa intre in USR, acum nu mai puteti sa ziceti "Ciolos n-a cerut sa intre in USR". Una este referendumul pe tema familiei, unde avem un articol de lege pe care vrem sa-l ridicam de la nivelul de Cod Civil la articol de Constitutie, si alta este Coalitia pentru Familie, unde avem tot felul de teme si tot felul de organizatii. Pe acest subiect s-a pronuntat direct CEDO si a spus ca un stat incalca drepturi daca nu recunoaste un contract civil pentru cupluri de acelasi sex, dar un stat nu incalca drepturile omului daca nu recunoaste casatoria cuplurilor de acelasi sex. Una dintre solutiile de compromis pe care eu le-am propus, dar care nu a fost acceptata, a fost sa facem un sondaj intern, pe care sa-l comunicam public, in care sa spunem ca din cei 1.600 de oameni din USR, 1.100 sunt in favoarea acestui referendum, iar 500 sunt impotriva.

acum 70 luni (31 Jul 2017)

Adevarul Live: Sunteti presedinte demisionar al USR, pe cale sa va intoarceti?

Nicusor Dan: Dincolo de persoana mea,acum este o dezbatere care se va finaliza cu un referendum intern, saptamana viitoare.

Adversarii din partid spun ca puneti problema: "ori eu, ori partidul".

Este un referendum la care oamenii sunt chemati sa raspunda la intrebarea daca sunt pro sau contra Coalitiei pentru Familie sau daca respecta pluralitatea de opinii din cadrul USR. Bineinteles ca prin faptul ca eu mi-am anuntat reintoarcerea daca partidul nu se pozitioneaza, ii poate influenta pe unii.

Tocmai de asta sunteti acuzat, ca-i santajati emotional pe unii membri de partid. E absurd sa acuzi pe cineva de santaj cand el decide ce vrea sa faca cu viata lui. Pentru mine asta este solutia: continui sau nu intr-un partid in ale carui valori nu ma mai regasesc. Ceea ce am spus eu de la inceputul USR este ca nu aveam nevoie de o dezbatere ideologica daca vrem sa intram in Parlament, deoarece asta ne poate fragmenta.

Ati facut asta si ati ajuns in Parlament, dar acum se pare ca o parte din partid vrea sa continue lupta impotriva sistemului, dar sub umbrela unei ideologii. Ce e rau este sa faci altceva decat ai promis in campanie, cand am spus ca pe acest subiect nu vom avea pozitie. Am spus ca vom avea respect si pentru oamenii care sunt pentru referendum, dar si pentru cei care sunt impotriva.

Ce decizie credeti ca se va lua la referendumul intern?

Din ce ati simtit din discutiile cu oamenii, vor sau nu ca partidul sa se pozitioneze?

V-au spus oamenii ca e nevoie ca USR sa se pozitioneze ferm pe chestiunea asta, dar ca dumneavoastra sa ramanetiin fruntea partidului?

E o chestiune de principiu, nu se negociaza.

Daca rezultatul va fi ca USR sa se pozitioneze clar, nu veti mai candida la Congres?

Su... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro