Nicolae Tomaziu, ultimul supravietuitor al lagarului de munca de la Canalul Mortii, omagiat la 101 ani

Nicolae Tomaziu, ultimul supravietuitor al lagarului de munca de la Canalul Mortii, omagiat la 101 ani

Ultimul supravietuitor al lagarului de munca de la Canalul Mortii, Nicolae Tomaziu a implinit 101 ani, pe 26 februarie. Citeste si Nicolae Tomaziu, ultimul supravietuitor al lagarului de munca de la Canalul Mortii: are 100 de ani, s-a retras la o manastire si isi scrie memoriile

acum 87 luni (5 Mar 2017)

Ultimul supravietuitor al lagarului de munca de la Canalul Mortii, Nicolae Tomaziu a implinit 101 ani, pe 26 februarie. "L-am vizitat astazi pe domnul Nicolae Tomaziu, seniorul fostilor detinuti politici din Romania si ultimul supravietuitor care a patimit la Canalul Dunare - Marea Neagra. Ajungand la venerabila varsta de 101 de ani, locuieste in prezent in Iasi, la rudele sale. Daca il intalniti atunci cand se plimba pe Copou nu ezitati sa va plecati fruntea cu respect in fata domniei sale!", a postat vineri, pe pagina sa de Facebook, prefectul de Iasi.

Nicolae Tomaziu alaturi de prefectul Marian Grigoras, la Iasi Foto Marian Grigoras

Nicolae Tomaziu s-a nascut la 26 februarie 1916, in Paltinis, judetul Botosani. Avea deja patru frati si surori, iar mama sa, bolnava de tifos a murit a doua zi dupa nastere. Si el a contractat boala si nimeni nu i-a dat sanse de supravietuire. Acum, daca privesc in urma la viata mea, mai bine ar fi trait mama in locul meu, ca mai avea copii de care sa aiba grija. Eu tineretea mi-am pierdut-o pe front si in lagare de exterminare", povesteste Nicolae Tomaziu intr-un articol publicat de Adevarul in vara anului trecut, pe cand locuia la Manastirea Caraiman din Busteni.

Este cel mai varstnic detinut politic al lagarelor comuniste din Romania si ultimul supravietuitor care a patimit la Canalul Dunare-Marea Neagra, numit si Canalul Mortii. Dupa ani de temnita grea la Aiud, Vacaresti si Canalul Mortii, in 1954 a fost eliberat, dar a fost tot timpul urmarit.

"Am ajuns la sora mea, la Curtea de Arges, dar eram urmarit. Am spus ca vreau sa muncesc si m-au trimis la politie, ca imi cauta ei de lucru. Am facut de toate, am fost si maturator, si caraus. - judetul Brasov) unde m-am angajat la o tesatorie de unde am si iesit la pensie", povesteste Nicolae Tomaziu in acelasi articol.

S-a casatorit cu o pictorita alaturi de care a locuit ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro