Nicolae Timofti: "Suntem etnici romani, desi ne spunem moldoveni"

Nicolae Timofti:

Exceptie din cele aproape doua secole face perioada de 22 de ani, din 1918 pana in 1940, cand teritoriul actual al Republicii Moldova a facut parte din structura administrativa a statului Romania, iar limba romana s-a manifestat firesc ca limba de stat.

acum 46 luni (31 Aug 2016)

"Republica Moldova este printre putinele state din lume care are o sarbatoare dedicata limbii sale nationale.

Nicolae Timofti a subliniat ca din anul 1812 pana in 1989 politicile imperiilor din care a facut parte teritoriul statului nostru au ingradit accesul limbii romane la toate nivelurile sociale si politice. Exceptie din cele aproape doua secole face perioada de 22 de ani, din 1918 pana in 1940, cand teritoriul actual al Republicii Moldova a facut parte din structura administrativa a statului Romania, iar limba romana s-a manifestat firesc ca limba de stat. Voi aminti aici de inflacarata lupta a poetului Alexei Mateevici de la inceputul secolului al 20-lea. El si confratii sai au avut un impact hotarator in procesul de trezire a constiintei nationale a moldovenilor si de unificare a fortelor pentru a se putea rupe din situatia imperiului rus", a adaugat seful statului.

Timofti e de parere ca teritoriul Moldovei a fost intotdeauna un loc in care s-au intersectat interesele marilor puteri. De cele mai multe ori, nici locuitorii de aici, nici politicienii care trebuiau sa-i reprezinte nu au fost intrebati ce-si doresc, optiunile lor nu au intrat in socotelile marilor puteri. Experimentele lui Stalin au pornit prin formarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti, ca apoi sa experimenteze prin impunerea unei "limbi literare noi", care trebuia sa legitimeze existenta identitatii tehnice moldovenesti de natura diferita fata de cea romaneasca.

Nicolae Timofti a tinut miercuri, 31 august, o prelegere la Acdemia de Stiinte din Moldova cu tema: "Limba romana, politica si statul de drept", in contextul zilei "Limba noastra cea romana". ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro