Nicolae Manolescu: "Nu pricep in ruptul capului de ce plagiatorilor deja descoperiti nu le-a urmat nici un singur coordonator"

Nicolae Manolescu:

Pe intelesul multora dintre noi, al celor care n-au decat o idee minima despre ce e vorba, un soft e un program de cautare si de confruntare a frazelor dintr-o lucrare, de doctorat, cu precadere, dar nu numai, cu o baza de date si/sau de pe web. Ca sa nu mai spun ca sunt domenii in care lexicul comun este prioritar, de pilda, in matematica sau in juridic, in care ghilimelele nu sunt absolut de rigoare: nici teorema lui Pitagora, nici un text de lege nu se pun neaparat intre ghilimele. In ce ma priveste, am in aceasta chestiune, o parere diferita de aceea sustinuta de majoritatea comentatorilor: intrevad in plagiat un fenomen de natura umana, nu unul tinand de tehnologia pe care internetul o furnizeaza plagiatorilor de a-si insusi ceva care nu le apartine.

acum 63 luni (17 Feb 2017)

>

Noul ministru al scolii n-ar avea habar ca ministerul sau a achizitionat din fonduri europene un soft care poate fi folosit de universitati in mod gratuit. Mai apoi, s-ar fi uitat de el, ca si de banii cheltuiti, aproximativ 27 de milioane de lei.

In momentul de fata, se recurge la sase softuri diferite aprobate de CNATDCU. Sunt specialisti care apreciaza bunaoara softul SemPlag ca fiind capabil sa rateze doar in 1% din cazuri, ceea ce mi se pare olecuta exagerat, si altii care pretind despre acelasi ca rateaza in 98% din cazuri, ceea ce mi se pare inca si mai exagerat. Nu toata lumea stie in ce consta un astfel de soft.

Pe intelesul multora dintre noi, al celor care n-au decat o idee minima despre ce e vorba, un soft e un program de cautare si de confruntare a frazelor dintr-o lucrare, de doctorat, cu precadere, dar nu numai, cu o baza de date si/sau de pe web. Dificultatea consta in faptul ca limbajul din orice domeniu stiintific contine un numar destul de mare de elemente comune, care se regasesc firesc in toate enunturile, ceea ce nu inseamna neaparat ca au fost imprumutate mot-a-mot dintr-un alt text. Si nu ma refer la prepozitii sau conjunctii, asa numitele elemente de legatura, dar si la expresii stereotipe prin natura. Plagiatul fiind o chestiune de cuvinte, nu de idei, dificultatea cu pricina e lesne de inteles. Asa se explica, de exemplu, "ciudatenia" ca o lucrare sa fi fost declarata plagiata doar in proportie de 4-5%. Procentul de asemanare ori identitate lexicala nu poate fi socotit pe deplin relevant in absenta problematicii. Din aceasta cauza, definitia plagiatului in functie de procentaj e gresita. Ca sa nu mai spun ca sunt domenii in care lexicul comun este prioritar, de pilda, in matematica sau in juridic, in care ghilimelele nu sunt absolut de rigoare: nici teorema lui Pitagora, nici un text de lege nu se pun neaparat intre ghilimele.

In ce ma priveste, am in aceasta chestiune, o parere diferita de ace... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro