Nici supraacciza la carburanti nu a adus mai multi bani

De cealalta parte, cheltuielile cu salariile bugetarilor au urcat cu aproape 10 miliarde lei (21,2%) fata de perioada similara a anului trecut, ajungand, in primele zece luni, sa coste bugetul 56,3 miliarde de lei, adica aproape tot atat cat a incasat din contributiile de asigurari, care au adus doar cu vreo 2 miliarde de lei mai mult. Fara investitii cubani de la UE In schimb, s-au taiat 4,64 miliarde lei de la proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile, ajungandu-se astfel de la 5,37 miliarde lei cheltuiti in timpul Guvernului Ciolos la doar 735 milioane lei in acest an.

acum 78 luni (29 Nov 2017)

Pe de alta parte, cheltuielile cu pensiile si salariile au crescut in ritm ametitor, iar pentru a le putea onora Executivul a taiat masiv de unde doare mai tare: de la investitii, inclusiv de la cele cu fonduri europene. De asemenea, incasarile din accize continua sa se pastreze sub nivelul celor de anul trecut, desi, pentru a forta cresterea colectarii, Guvernul a introdus, la 15 septembrie si 1 octombrie, o supraacciza importanta la carburanti, la care se aplica si TVA. Totusi, asa cum arata cifrele publicate de Ministerul Finantelor, la finele lunii octombrie veniturile din accize erau mai mici cu 3% fata de perioada similara a anului trecut.

Bani din rezervelede investitii

Veniturile nefiscale, unde intra si dividendele luate de la companii, au crescut insa cu 2,7 miliarde de lei, deci cu 17,3%, pana la 18,59 miliarde lei. De cealalta parte, cheltuielile cu salariile bugetarilor au urcat cu aproape 10 miliarde lei (21,2%) fata de perioada similara a anului trecut, ajungand, in primele zece luni, sa coste bugetul 56,3 miliarde de lei, adica aproape tot atat cat a incasat din contributiile de asigurari, care au adus doar cu vreo 2 miliarde de lei mai mult. De asemenea, cheltuielile cu bunurile si serviciile au ajuns la 31,2 miliarde lei, in crestere cu 4,2%. La capitolul asistenta sociala, care inseamna pensii si ajutoare sociale, cheltuielile au crescut masiv, cu 8,4 miliarde lei, ajungand in primele zece luni sa fie de aproape 76 miliarde lei. In acest an au fost aprobate doua majorari importante ale punctului de pensie, la 1 ianuarie si la 1 iulie, care a ajuns astfel la 1.000 de lei.

Fara investitii cubani de la UE

In schimb, s-au taiat 4,64 miliarde lei de la proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile, ajungandu-se astfel de la 5,37 miliarde lei cheltuiti in timpul Guvernului Ciolos la doar 735 milioane lei in acest an. De asemenea, aproape 2 miliarde de lei s-au taiat si de la cheltuielile de capital, ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro