Nici irakienii nu vor Romania, din cauza ca e prea saraca. Drama a cinci transfugi care prefera sa se intoarca printre teroristi decat sa ramana la noi in tara

Nici irakienii nu vor Romania, din cauza ca e prea saraca. Drama a cinci transfugi care prefera sa se intoarca printre teroristi decat sa ramana la noi in tara

"Am stiut ca la frontiera Romaniei va fi cel mai greu, pentru ca aici au cea mai puternica politie de frontiera, ca de aici n-avem nicio sansa sa scapam, daca ne prind", mai spune barbatul, ajutat de un interpret. Nici faptul ca doua dintre surorile unuia dintre barbati au fost capturate de teroristi nu e un motiv destul de serios ca sa nu se intoarca acolo. Doar 15 la suta dintre solicitanti primesc statut de refugiati Din 2007, de cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, granita tarii noastre a fost capatul de drum pentru multi emigranti care, in cautarea unui trai mai bun, au cerut aici azil politic.

acum 108 luni (19 May 2015)

Sunt cinci barbati irakieni, majoritatea cu familii si copii. Au plecat din Irak, satui de atacurile teroriste si de tensiuni, mereu sub amenintarea bombardamentelor, a atacurilor teroriste, a crimelor. Au fost obligati sa ceara azil politic, ca sa nu infunde puscaria. In ciuda tuturor problemelor si neajunsurilor din tara lor, cei cinci irakieni spun ca sunt hotarati sa se repatrieze, daca nu reusesc sa ajunga in Germania. Ne aflam intr-un TIR de cateva zile, veneam din Turcia. Romania a fost capat de drum pentru ei. "Am stiut ca la frontiera Romaniei va fi cel mai greu, pentru ca aici au cea mai puternica politie de frontiera, ca de aici n-avem nicio sansa sa scapam, daca ne prind", mai spune barbatul, ajutat de un interpret.

Saracia din Romania, mai grava decat teroristii lor

Asa au ajuns la Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil din Somcuta Mare, in Maramures. In ciuda faptului ca au ajuns intr-o tara europeana, unde e pace, barbatii spun ca nu vor sa ramana. Ii nemultumesc salariile, dar si faptul ca nu isi pot aduce familiile cu ei.

"Am venit pentru familiile noastre, sa le asiguram un trai mai sigur, un trai mai bun. De aici nu putem sa ne ajutam familiile. Daca i-am aduce pe toti aici nu ne-am putea descurca", mai spune unul dintre barbati, vorbind si in numele celorlalti. Interpretul intervine si completeaza: "Aici nu e viata pentru ei. Daca erau bani aici ca in Germania, si aici e Europa si ar fi putut sa ramana. Dar problema e ca nu sunt bani si atunci nu pot sa asigure traiul familiilor lor asa cum au vrut.

Nici faptul ca doua dintre surorile unuia dintre barbati au fost capturate de teroristi nu e un motiv destul de serios ca sa nu se intoarca acolo. "Au luat fete si femei si au omorat tot ce au prins in cale, barbati adica. Intai in Turcia, iar de acolo,intr-un tir, am calatorit clandestin prin mai multe tari".

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro