NEWS ALERT. Negocierile UE-Canada pe tema acordului CETA au esuat, din cauza opozitiei Valoniei. Eliminarea vizelor pentru romani, sub semnul intrebarii. UE ar vrea sa reia negocierile cu Canada

UPDATE 20,00: Comisia Europeană nu a renunțat la semnarea tratatului de liber-schimb cu Canada (CETA), in pofida eșecului ultimelor negocieri purtate vineri de această țară cu regiunea francofonă belgiană Valonia, care a blocat semnarea acordului, au declarat surse comunitare agențiilor EFE și Reuters, citate de Agerpres. Acordul de parteneriat comercial UE-Canada continuă să fie blocat de Guvernul regiunii belgiene Valonia din raţiuni de ordin social şi ecologic, iar reuniunea extraordinară desfăşurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reuşit depăşirea impasului, discuţiile continuand vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, in paralel cu summitul Consiliului European, in efortul de a ajunge la o poziţie de compromis pentru a se depăşi opoziţia regiunii belgiene Valonia faţă de Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA).

acum 39 luni (21 Oct 2016)

UPDATE 20,00: Comisia Europeană nu a renunțat la semnarea tratatului de liber-schimb cu Canada (CETA), in pofida eșecului ultimelor negocieri purtate vineri de această țară cu regiunea francofonă belgiană Valonia, care a blocat semnarea acordului, au declarat surse comunitare agențiilor EFE și Reuters, citate de Agerpres.

'Negocierile incepute in această dimineață cu guvernul regional din Valonia au intrat in impas (...) Comisia Europeană nu consideră că acesta este sfarșitul procesului ce deschide calea semnării tratatului incheiat intre UE și Canada' a declarat una dintre aceste surse.

Reacția vine după ce ministrul canadian al comerțului, Chrystia Freeland, a confirmat eșecul negocierilor purtate vineri cu reprezentanții regiunii valone, ea reproșand Uniunii Europene că 'nu este in acest moment capabilă de un acord internațional nici măcar cu o țară care are valori atat de europene precum Canada'.

UPDATE 17,35: Negocierile de vineri dintre Uniunea Europeană şi Canada pe tema Acordului de parteneriat comercial au eşuat, afirmă surse citate de RTBF, potrivit Mediafax.

După ce Romania și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la acest tratat, in urma acordului la care au ajuns cu Canada in chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțămantul pentru incheierea acestui tratat, cu excepția celui belgian, care pentru acest lucru are nevoie de acordul tuturor celor cinci provincii federale.

Citește și: Premierul Belgiei, rezervat in privinţa şanselor ca UE să aprobe un acord economic cu statul Canada

Anterior, premierul belgian Charles Michel a avertizat că este "neliniştit" in privinţa şanselor ca UE să aprobe Acordul Economic şi Comercial Global intre UE şi Canada (CETA), blocat incă de Valonia. Mai mult, premierul regiunii Valonia, Paul Magnette, a declarat că schimbările propuse nu sunt suficiente ş... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro