New York Times: In Romania, tentaculele coruptiei cuprind viata de zi cu zi

Romania a atras atentia intregii lumi in ultima saptamana de cand sute de mii de oameni au iesit in strada, protestand impotriva unei ordonante de urgenta a guvernului perceputa ca o frana in lupta impotriva coruptiei. Multi sunt infuriati de ordonanta de urgenta de care ar fi beneficiat direct unii politicieni proeminenti si se tem ca astfel este franata lunga lupta impotriva coruptiei pe care o poarta tara. Copilaria, inconjurat de coruptie Intr-o comuna mica, ca cea in care am crescut, nepotismul e la fel de obisnuit ca o mostenire de la parinti, ca mersul la biserica duminica sau ca trecerea anotimpurilor : e ceva in traditia noastra, ceva acceptat pur si simplu, spune Tamas Hunor Kecskes, 25, student la Cluj.

acum 39 luni (11 Feb 2017)

Cotidianul american New York Times publica un amplu articol legat de situatia din Romania. Protestatarii din Piata Victoriei sunt dati exemplu de civism.

Romania a atras atentia intregii lumi in ultima saptamana de cand sute de mii de oameni au iesit in strada, protestand impotriva unei ordonante de urgenta a guvernului perceputa ca o frana in lupta impotriva coruptiei.

Coruptia este o problema endemica in toata Europa de Est. Ordonanta de urgenta ar fi decriminalizat unele fapte de coruptie, ceea ce a alarmat judecatorii si procurorii romani. La Bruxelles, Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea si numerosi oameni din interiorul si din afara Romaniei se temeau ca aceasta ordonanta ar putea submina statul de drept dintr-una din cele mai tinere democratii europene.

Desi guvernul a abrogat ordonanta si a supravietuit unei motiuni de cenzura in parlament miercuri, oponentii se angajeaza in continuarea luptei. Au vorbit despre mita de zi cu zi — in spitale, scoli si institutii publice. Multi sunt infuriati de ordonanta de urgenta de care ar fi beneficiat direct unii politicieni proeminenti si se tem ca astfel este franata lunga lupta impotriva coruptiei pe care o poarta tara. Marturiile de mai jos au fost condensate si editate pentru claritate.

"Nu iau bani de la pacientii mei"

Coruptia este atat de impamantenita in sistemul medical incat orice schimbare este aproape imposibila fara sprijinul sistemului juridic. Multi dintre colegii mei iau mita de la pacienti. Eu nu iau bani de la pacientii mei, iar cand le refuz banii, unii se sperie crezand ca-i refuz pentru ca au vreo boala in stadiu terminal.

Despre proteste: Am fost la toate protestele din Bucuresti din ultimele 3 saptamani. Ca multi altii am simtit ca recenta ordonanta de urgenta, care a fost adoptata la ora 22.30, a fost primul semn ca Romania intoarce spatele democratiei si justitiei, sustine Dan Arama, 31, medic din Bucuresti.

Am dat bani mu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro