Nevoia de entuziasm
De ce sunt apele poluate, de ce sunt taiate padurile, de ce avem baroni si beizadele, unde sunt autostrazile, unde e civilizatia, de ce au fost inchise spitale, de ce sunt scumpe medicamentele, cine are grija de varstnici, ce inseamna agricultura de supravietuire...? Reintram in ritmul cotidian, suntem iarasi prinsi in traficul ingreunat de ninsoare, suntem din nou cu ochii pe calendar in asteptarea zilei de salariu, copiii incep curand scoala si au nevoie de bani pentru tichetul de metrou sau pentru cardul de autobuz, televiziunile reincep atacul pe frontul nelinistii - un front pe care il alimenteaza foarte bine.
Studiile din ultimii ani au aratat ca, peste doar cativa ani, a doua boala ca raspandire pe glob, dupa suferintele cardio-vasculare, va fi depresia. Boala continuei tristeti sau, indraznesc sa adaug, boala lipsei de entuziasm.
Specialistii se intreaba daca nu cumva, in goana globala dupa profit si indeplinirea obiectivelor materiale, fiinta umana pierde din vedere repaosul pe care trebuie sa si-l acorde siesi. Capacitatea de reflectie asupra propriei persoane pare sa se fi redus drastic. Nu mai conteaza cine suntem, conteaza cat dovedim in batalia zilnica pe care o ducem cu obstacolele cotidianului marunt care par tot mai greu de trecut.
Ca neurochirurg, vad in cabinet sau in sala de operatie chipul suferintei. Familiile pacientilor sunt si acestea marcate de stresul interventiei pe creier sau pe coloana vertebrala. Echipele care mi se alatura sunt si ele marcate de efort si concentrare.
De multi ani traiesc insa cu sentimentul ca fiecare roman are pe cineva internat la spital (de ce?!). Luminita de la capatul tunelului despre care vorbea un fost premier pare ca s-a stins demult. De ce sunt apele poluate, de ce sunt taiate padurile, de ce avem baroni si beizadele, unde sunt autostrazile, unde e civilizatia, de ce au fost inchise spitale, de ce sunt scumpe medicamentele, cine are grija de varstnici, ce inseamna agricultura de supravietuire...? Dar de ce costa atat de mult gazul nostru, apa noastra, energia noastra electrica?! Din lipsa de interes a celor care se lupta pentru voturile noastre, apoi uita nu numai ce au promis, dar si motivul pentru care au ajuns in functii publice - sa lucreze pentru oameni (NU sa fure!!!). Si din lipsa de ragaz pe care ar trebui sa ni-l acordam noua insine. Craciunul mediatic a fost o continua avalansa de reclame, reduceri si indemnuri la cumparaturi. Acum, a inceput un nou an si ne-am apucat din nou de treaba. Reintram in ritmul cotidian, suntem iarasi prinsi in traficul ingreunat de ninsoare, suntem din no... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro