Nevastuica, penisul si jurnalismul

Nevastuica, penisul si jurnalismul

Totusi, fata de minciunile sfruntate vandute pe post de divertisment, acest text abracadabrant pare sa detina un sambure de adevar: pretinde ca porneste de la un incident real. Caci, abia asta e o grozavie, in hahaiala distribuirii textului in retelele sociale, omitem faptul ca victima e minora, ca identitatea nu i-a fost protejata (banda pe ochi si initialele in loc de numele in clar sunt desuete precum tiparul!), demnitatea i-a fost facuta ferfenita in spatiul public, iar tatal victimei sustine "poate c-a baut si-un paharel de vin...".

acum 57 luni (4 Feb 2016)

>

In noua dezordine mediatica, asemenea subproductii se pot bucura de succes si dintr-un alt motiv. Dezbatem cu energie demna de o cauza mai nobila mici fapte diverse, de parca ne-am bucura ca in oraselul nostru patriarhal s-a intamplat, in sfarsit, ceva.

Acel asa-zis articol de presa vasluiana nu se deosebeste prea tare de sirenele care au invadat spatiul cunoscut anterior drept mijloc de informare in masa. Totusi, fata de minciunile sfruntate vandute pe post de divertisment, acest text abracadabrant pare sa detina un sambure de adevar: pretinde ca porneste de la un incident real. Evident, nu se poate dovedi faptul ca nevastuica poftise la ceva, ci doar ca editorii publicatiei s-au dedulcit la puerile jocuri de cuvinte, dintr-o bizara aplecare spre derizoriu, aducatoare de vizualizari si distribuiri. In actul de comunicare, jurnalista da frau liber nu doar unei imaginatii indoielnice ("frumoasa, delicata, irezistibila, mortala si necrutatoare, aceasta s-a repezit direct la penisul sau"), ci si functiei poetice. Or, aceasta din urma, bazata pe o abundenta de figuri de stil, e caracteristica textelor literare sau comentariilor (cf. "Manualului de jurnalism", editia a III-a, revizuita si adaugita, Polirom, 2009), pe cand incidentul cu pricina e doar o nenorocita de stire.

Sa subliniez si chestiuni legate de acuratete (greseli de tipar cu nemiluita, fonturi cu si fara diacritice etc.)? Intr-un intertitlu, victima marturiseste: "Am stat muscat de penis sapte ore", pentru ca niste randuri mai jos sa aflam ca protagonistul petrecuse in aceasta ingrata ipostaza un ceas mai putin fata de cele deja mentionate.

Dar articolul poate fi "adevarat", nu vreo facatura, deoarece contine prea grave erori de fond pentru a nu fi un act modern de presa! Caci, abia asta e o grozavie, in hahaiala distribuirii textului in retelele sociale, omitem faptul ca victima e minora, ca identitatea nu i-a fost protejata (banda pe ochi si initialele in loc ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro