Neutralitatea Moldovei este de fatada. "O relatie defensiva cu Romania, Ucraina, Polonia si Turcia ar fi extrem de utila"

Neutralitatea Moldovei este de fatada.

In realitate, neutralitatea Republicii Moldova este oricum de fatada, din moment ce exista trupe rusesti, de ocupatie, in Transnistria, iar Rusia le mentine acolo ca sa se asigure ca Moldova nu are sanse reale sa adere la NATO, crede Serban Filip Cioculescu, cercetator roman si expert in studii de securitate si aparare. NATO este o alianta defensiva si un pact de aparare colectiva, asadar o structura de securitate in care un stat intra de bunavoie spre a obtine un plus de siguranta la un cost teoretic mai scazut decat daca s-ar apara singur. Noua strategie de securitate trebuie sa ia in calcul noile riscuri, amenintari si provocari, atat pe cele mai vizibile, cat si pe cele mai difuze, din vecinatatea imediata sau de la distanta geografica mai mare, de natura externa, dar si interna. Insa e in curs de creare un scut antiracheta al SUA si cel complementar al NATO, de asemenea si alte state bogate vor fi tentate sa isi dezvolte forme de scut ca sa se apere si sa nu piarda initiativa strategica.

acum 65 luni (6 May 2015)

In realitate, neutralitatea Republicii Moldova este oricum de fatada, din moment ce exista trupe rusesti, de ocupatie, in Transnistria, iar Rusia le mentine acolo ca sa se asigure ca Moldova nu are sanse reale sa adere la NATO, crede Serban Filip Cioculescu, cercetator roman si expert in studii de securitate si aparare. Serban Filip Cioculescu a explicat ca prin vizita la Chisinau a generalului american Adrian Bradshaw s-a transmis un semnal clar de sustinere din partea Washington-ului pentru Republica Moldova. Din acest motiv, o relatie defensiva intre Republica Moldova, Ucraina, Romania si Polonia, cu eventualul sprijin al Turciei, ar constitui un dispozitiv extrem de util pentru Chisinau. Ce reprezinta NATO mai exact pentru cetateni, dincolo de strategia de securitate a unui stat? De ce credeti ca exista in continuare o mistificare in Republica Moldova si o sustinere scazuta pentru o eventuala aderare la Alianta Nord-Atlantica? NATO este o alianta defensiva si un pact de aparare colectiva, asadar o structura de securitate in care un stat intra de bunavoie spre a obtine un plus de siguranta la un cost teoretic mai scazut decat daca s-ar apara singur. NATO presupune siguranta pentru cetateni si investitori In Republica Moldova, partidele antioccidentale (PCRM, PSRM etc.) au creat o propaganda anti-NATO, pe alocuri mai puternica decat cea anti-UE, sugerand ca aderarea la NATO ar fi periculoasa pentru republica, pentru ca ar antagoniza inutil Rusia, iar Moldova ar gresi renuntand la neutralitatea ei constitutionala. In realitate, neutralitatea Moldovei e oricum de fatada, din moment ce exista trupe ruse, de ocupatie, in Transnistria. Cum poate Republica Moldova sa se transforme dintr-un consumator de securitate intr-un furnizor de securitate? Noua strategie de securitate trebuie sa ia in calcul noile riscuri, amenintari si provocari, atat pe cele mai vizibile, cat si pe cele mai difuze, din vecinatatea imediata sau de la distanta geografica mai mare, de natura extern... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro