Neurochirurgul Stefan Florian: "Cand am o operatie dificila, spun ca daca am fi pe stadion si eu as fi Hagi, lumea m-ar aclama. Cum nu sunt..."

Paseste calm, imbracat intr-un costum elegant, albastru inchis, spre biroul sau de presedinte al Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, situat la etajul al saselea al cladirii institutiei. Neurochirurgul Stefan Florian (foto mai jos, in dreapta, credit foto: captura video TEDxEroilor) povesteste de ce compara creierul cu Universul, de ce crede ca nu trebuie sa-i incurci pe studenti si ce intrebari isi pune fiecare pacient, fara sa le rosteasca, inainte de operatie. Cand am o operatie destul de dificila - si sunt, pentru ca ajung oameni cu probleme care au fost refuzati in alte centre, aici e un fel de ultima statie -, le spun colaboratorilor, trei-patru-cinci, cati sunt in sala de operatie, ca acuma, daca am fi pe stadion si eu as fi Hagi, lumea m-ar aclama. Sunt un om care crede in Dumnezeu si care porneste la drum cu credinta ca dincolo de stiinta, de pricepere, de pasiune, de arta, mai este ceva. De aceea, inca de la inceput, inainte de a face actul operator, la prima intalnire, incerc sa-i insuflu incredere, curaj si dorinta de a lupta, de a-i fi mai bine. "Sunt un om care crede in Dumnezeu si care porneste la drum cu credinta ca dincolo de stiinta, de pricepere, de pasiune, de arta, mai este ceva. Studentii apreciaza stilul meu de predare, stilul meu de comunicare si dovada este si faptul ca in mai bine de 13 ani, cercul stiintific de neurochirurgie al studentilor s-a marit. Si daca stii sa profiti, sa folosesti de la ei toata aceasta energie pozitiva, nu trebuie decat sa o accepti si sa o directionezi si lucrurile merg de la sine. Dar vine un bolnav cu patru-cinci tumori, si am avut nu unul, care-mi zice: "Domnule doctor, vreau sa mai traiesc, vreau sa ma ajutati - si am sa tin minte data exacta la ultimul caz, 12 august - sa traiesc pentru ca se marita fata si vreau sa fiu la nunta". Ziua incepe undeva pe la ora 5.00-5.30, cand fac partea de stiinta si de creatie, pana la 7 fara un sfert, cand primesc telefonul de la clinica si aflu ce a fost peste noapte. Cred ca tine de felul in care genele parintilor mei s-au amestecat: mama, care era o fire extrem de energica si, uneori, impulsiva, cu tata, care era de un calm imperturbabil. Mai puteti citi: Mihai Lucan, seful Institutului de Transplant Renal Cluj, despre spaga, operatii si Arsinel: "Facultatile de Medicina au devenit fabrici de carnati" Mihai Lucan (66 de ani) este medicul urolog care a creat la Cluj-Napoca un puternic centru de transplant renal. Mitropolitul Clujului, despre iubire, avort, incinerare si Catedrala Mantuirii Neamului: "Dumnezeu i-a lasat omului sexul ca lumea sa mearga inainte" Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut, spune ca biserica, scoala si parintii, toata comunitatea ar trebui sa faca mai multe pentru tineri si nu ar trebui sa se limiteze doar sa-i critice, ci sa-i si ajute.

acum 107 luni (10 May 2015)

Paseste calm, imbracat intr-un costum elegant, albastru inchis, spre biroul sau de presedinte al Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, situat la etajul al saselea al cladirii institutiei. De aici are o priveliste superba asupra orasului.

Neurochirurgul Stefan Florian marturiseste ca visul sau a fost sa devina doctor. Cand aveam 5 ani, eram la bunici, la Targu-Mures, si un unchi de-al meu m-a intrebat: . Azi sunt si medic, si presedinte. Isi aduce aminte si azi ca articolul era intr-o pagina din mijlocul revistei si ca nu atat poza, care era multicolora, l-a impresionat, cat articolul care i-a deschis mintea spre drumul pe care paseste acum, cel al universului neurochirurgiei. Inca din gimnaziu, invata anatomia din compendii si tratate pe care le deschid studentii.

Neurochirurgul Stefan Florian (foto mai jos, in dreapta, credit foto: captura video TEDxEroilor) povesteste de ce compara creierul cu Universul, de ce crede ca nu trebuie sa-i incurci pe studenti si ce intrebari isi pune fiecare pacient, fara sa le rosteasca, inainte de operatie.

Stefan Florian: Intrebarile pe care mi le pun pacientii, fara sa le rosteasca sunt: "Voi mai fi eu la fel dupa ce ma operez pe creier?. Incerc sa fac in asa fel incat ei sa ramana la fel. Nu e o minune ca ei raman la fel, ci e capacitatea creierului de a recupera si de a reda noi circuite functionale. E greu de explicat de ce. Intelegea tot ce ii spuneam, se uita la mine, dadea din cap si imi raspundea in engleza. La fel, am vazut un pacient, operat de un coleg mai in varsta, care, dupa operatie, roman fiind, nu mai stia decat ungureste. Cazurile cand nu merge totul bine, astea ma marcheaza, desi eu am facut tot ce depindea de mine ca sa fie bine. Cand am o operatie destul de dificila - si sunt, pentru ca ajung oameni cu probleme care au fost refuzati in alte centre, aici e un fel de ultima statie -, le... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro